Selamat petang kepada semua..apa khabarnya hari ni? semoga sihat semua.Kali ni Rahel nak share pulak satu resepi kari puff yang berlapis-lapis pastrynya dan rapuh..sedap sangat dan sesuai dihidang untuk minum petang..
Jom tinjau-tinjau dulu kat bawah tu...pastikan ada bahan-bahannya dlm simpanan sebelum memulakan kerja-kerja kat dapur..
Kari Puff
Sumber:Buku Resepi
Bahan:
pastry pyhllo ,1 resepi adunan puff pastry utk kari puff
Bahan inti:
1 sdm marjerin
1 biji bawang besar,cincang kasar
150g daging lembu cincang
50g rempah kari
3 sdm tepung gandum
200ml santan pekat
1/2 st garam
1/2 st serbuk lada putih
1 st gula pasir
2 biji kentang sederhana,kukus,potong dadu
1 batang lobak merah,potong dadu
100g kacang pea
1 batang seledri,dihiris
Sapuan:
1 biji telur
Cara:
1.Sediakan loyang nipis,sapu dg marjerin.Panaskan ketuhar dg suhu
180'C.
180'C.
2.Inti:panaskan marjerin.Tumis bwg besar hingga layu,masukkan daging
cincang,masak hingga berubah warna.Masukkan rempah kari,gaul rata.
Masukkan tpg gandum,gaul rata.Masukkan santan,garam,serbuk lada
putih,dan gula pasir,masak hingga pekat.Masukkan kentang,lobak me-
rah,kacang peas,dan seledri.Masak hingga sayuran empuk.Angkat.
cincang,masak hingga berubah warna.Masukkan rempah kari,gaul rata.
Masukkan tpg gandum,gaul rata.Masukkan santan,garam,serbuk lada
putih,dan gula pasir,masak hingga pekat.Masukkan kentang,lobak me-
rah,kacang peas,dan seledri.Masak hingga sayuran empuk.Angkat.
3.Nipiskan adunan hingga setebal 0.5cm.Potong adunan menjadi segi
empat dengan ukuran tepi 10cm.Isi dg 1 sdm intinya,lipat dua,lekatkan
dg telur,diamkan selama 30 minit.Sapu dg telur.
empat dengan ukuran tepi 10cm.Isi dg 1 sdm intinya,lipat dua,lekatkan
dg telur,diamkan selama 30 minit.Sapu dg telur.
4.Bakar selama 20 minit hingga masak keperangan,angkat.
5.Hidangkan panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan