Salam...
Bahan-bahan:
1 1/2 liter ais krim vanila
kek span coklat----->>>>sila lihat resepi DI SINI
450g non-dairy whipping cream-diputar hingga kental (soft peak)
chocolate rice-untuk topping
chocolate syrup-untuk topping (boleh guna syrup Hershey atau pun syrup Hoko,Van Houten)
Cara Penyediaan Kek Ais Krim Vanila:
1.Adunan kek span coklat dibahagi kepada dua.Satu adunan di bakar dalam Loyang bulat 9" & satu adunan dibakar dalam loyang 10 1/2" x 7 1/2 " (lihat gambar di bawah)
2.Setelah kek span masak,keluarkan dari oven kemudian biarkan ia sejuk sepenuhnya (lihat gambar di bawah).Setelah itu kek 9" dibahagi kepada dua bahagian yang nipis untuk diguna sebagai dasar dan penutup.Kek span yang empat persegi dipotong memanjang mengikut tinggi loyang.
3.Guna loose tin 9".Letakkan satu lapisan kek span coklat di dasar loyang,kemudian letak juga potongan kek yang panjang di tepi loyang,letak dengan kemas agar ais krim tak mudah meleleh.(lihat gambar di bawah yang berbentuk perigi)
4.Setelah itu,ambil ais krim vanilla dan sudukan ke dalam bekas tadi.Buat kemas-kemas yea.(lihat pada gambar di bawah).Pastikan ais krim yang kita guna tu tak cair sangat agar kek ais krim kita nantinya tidak keras macam batu.
5.Bila semua ais krim sudah diisi penuh ke dalam bekas.Ambil satu lapisan kek lagi dan tutuplah adunan ais krim itu (lihat pada gambar di bawah).
6.Kek kita sudah hampir siap.Tutup kemas yea (lihat gambar di bawah).Kemudian simpan kek ais krim dalam peti sejuk bahagian beku selama 5 jam atau semalaman.
7.Bila kek ais krim dah betul-betul beku.Keluarkan dari peti sejuk.Tanggalkan loyang.Sapu seluruh permukaan dan tepi kek dengan whipping cream.Kemaskan.Tabur chocolate rice di atasnya,kemudian paipkan syrup coklat sesuai kreativiti masing2.Kemudian,kembalikan kek ais krim vanilla ke dalam peti sejuk bahagian beku yea.Biarkan kek betul-betul beku selama 1 malam baru siap dihidang..kalau tak hiding tunggulah pembeli datang dan angkut balik rumahnya.
Terima kasih sudi membaca.
36 ulasan:
ermm...tak sabar Nor nak membuatnya.cuma sdg mncari waktu yg sesuai.terima kasih share-kan resepinya (^_^)
Ok....tergudaaaaaa sgt!ini melampau..memang melampau..betul2 melampau.............grrrrrrr.....sis Rahelll bikin panas lagiii.huuuuuuu :'(
Assalam rahel,cantiknya kek ais krem, tq berkongsi resipi rahel,bukan semua org nak kongsi resipi n tips ni
Rahel..kalau dekat acik pun nak order je..macam susah je nak buat
Assalamualaikum waduhh sdp tu mkn kek ada sekerim dlm nya....mcm terasa2 di tekak...tq dgn cara2 nye...cantik dan kemas sukaaaaaaaaaaaa
macam susah je nak wat.... tapi kalau dah teror tu.. petik jari je kan rahel.. ye la.. rahel mmg pandai wat kek dan skill2 yang menarik... :) ade lagi tak? nak mintak sepotong.. ehhh dah abis? cik samad yg punya...? hihi..
Tq for sharing darling.. Insyaallah nk cuba juga nanti..
as-salam
Look nice and delicious...
Kemas sgt hasil tgn rahel..
tq rahel for the tutorial. Sebelum ni bundo buat main belasah je. Patut tak menjadi.
Kemas sgt hasil tgn rahel..
Ngencess...tq for sharing...sgt2 teliti skli..kemas je...:-)
tq Rahel, bagi skill..akak mmg tringin nak buat..meter ku bagai nak laju..
cantik sangat2 Rahel belum berani kak noor buat kek ni lagi hahaa
bagusnya ada step by step cara buat kek ni..tq rahel..
wah.. bestnyer.
saya mesti cuba. mesti..hehhe.
Nk tanya. Kek aiskrim ni tahan berapa lama? Simpan dlm freezer je kan?
nampk sangt sedap.. thank.kongsi resepi .. :)
Rahel.. Walau pun dah basi.. Ku nak comment jugak.. Hardly has the time to walk walk.. Dah lama tak jalan jalan.. I did ice cream cake bef but not like this.. Wait u got time I will try ur way.. Tks for sharing!
Selamat Berkenalan Rahel, saya telah mencuba kek aiskrim ini..dan saya sudah email kan gambar untuk perkongsian..terima kasih atas ilmu yang bermanfaat dan sangat2 berguna..semoga sukses selalu..:-)
rahel..email ni masih aktif ke? mary.rahel@yahoo.com. saya cuba hantar tapi tk berjaya.
Mardiana,dah aktif balik emel tu,tq.
nak cuba buat lah..macam best..hehe
Mcm best jer kan ...
Try jer .. nti pos pic tu .. huhuu
Sgt berminat nk mencuba,peti beku kecik..kne clear stok dulu..
nk tnye..klo kek d ltak kt bhgn frozen,kek 2 x keras o rosak ke?nk wat tp tkut x jd..phm smue step tp part ltak kt bhgn frozen 2 was2 ckt..
@farahidayu: aah..saya dah cuba buat dan memang letak kt freezer..sbb klu tk ice cream nya cair.. Rasanya kek dia tak ada masalah.. Guarantee habis hehe :-)
salam sis, boleh share tak macammana nak dapat permukaan kek yg cantik macam tu, dia tak merekah
salam sis...mcm sedap jer kek ais cream ni,sya pasti akan membuatnyer...
Saya buat tak nk tp makan nak..
Pm no fon kalau bole order ...
Saya buat tak nk tp makan nak..
Pm no fon kalau bole order ...
salam sis bley x bgi ukuran dlm cwn..sbb sye x nk buat mngikut ukuran gram..respon please
Terliur tengok.yummy 2
kalau x share gmbar bleh x ? huhu saye malu la .. hope halalkan ye resepi ni ...
Minta halal resepi ni ye ..dah try..sedap n busy bisnes slow2 ..tqsm
Catat Komen