Roti gulung serunding ayam salah satu roti febret saya.Teringin mahu buat yang macam dijual di kedai roti tapi bahan-bahan tidak cukup pula,takda stock daun bawang dan cili merah.Jadi saya buat bentuk roti gulung cinnamon saja.Teringat lagi dulu asal masuk kedai roti mesti tercari-cari roti gulung serunding,confirm terbeli dua biji,tapi paling tidak seronok kalau masuk kedai roti baru tidak jumpa itu roti idaman.Hampa.
Sebenarnya kita boleh buat sendiri roti idaman di rumah.Sekarang banyak sudah kedai jual bahan-bahan untuk buat roti dan kek.Bukan itu sahaja,ramai sudah geng bakers yang mengajar untuk buat roti,kek,biskut,dessert dan masih banyak lagi yang mereka ajar.Yuran pula murah-murah,banyak pilihan.
ROTI GULUNG SERUNDING AYAM
Bahan-bahan:
300g tepung roti
30g tepung gandum
40g gula kastor
1 1/2 sudu teh yis segera
3 sudu besar susu tepung
1 sudu teh Rfb (pelembut roti)
1 biji telur gred C
150g air
30g marjerin
1/2 sudu teh garam
Inti:
Serunding ayam secukupnya (beli ready made)
1 sachet mayonis }
20g susu pekat manis }~~~mix
Glaze:(mix)
1 kuning telur
1 sudu besar susu segar
Cara membuat:
1.Satukan kedua-dua jenis tepung,gula,yis dalam mangkuk besar.Masukkan susu tepung,rfb dan garam.Gaul rata-rata.
2.Campurkan telur dan air.Uli adunan menjadi doh.
3.Bubuh marjerin dan uli lagi sehingga doh licin dan kenyal.Tutup dan biar kembang dua kali ganda.Setelah doh kembang tekan-tekan doh dan uli semula ke saiz asal.
8.Setelah roti masak,keluarkan dari oven.Sapu permukaan roti dengan marjerin/butter.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan