Setiap kali jika kita mahu membuat kuih muih pastinya kita cari resepi yang ringkas sahaja tapi sedap.Jumpa resepi apam dekat facebook ari tu so cepat2 kita ambil resepinya.Kita suka mencuba pelbagai resepi apam,tapi kadang tak ambil gambar.Dalam banyak2 resepi ni salah satu resepi apam yang betul2 mudah tapi sedap.Kali ni saya buat dalam acuan besar sebab malas nak guna acuan kecil.Ok la,korang yang suka makan apam bolehlah mencuba resepi ini.Dijamin tak menyesal.
APAM PANDAN
Resepi by:Siti Hadirah
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 cawan air suam
1 cawan gula (boleh kurangkan)
1 paket yis mauripan
2 sudu teh pandan emulco
Cara membuat:
1. Campur semua ke dalam bekas kacau sebati.
2. Perapkan adunan lebih kurang 1 jam dalam keadaan bertutup.
3. Sapu sedikit minyak pada acuan/loyang. Tuang adunan (adunan jangan dikacau).
4. Kukus selama 15 minit. Kalau yang nak guna loyang kukus selama 1 jam atau sehingga apam masak.
Nota:Jika guna loyang besar sila tambahkan masa utk mengukus
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan