Salam semua.Baru ada masa nak taip resepi walaupun tak seberapa sibuk.Kali ini daku masak ayam masam manis,mesti ramai peminat ayam manis kan? Lain orang lain resepinya,masak ikut selera masing-masing.Jadinya kita tulis pulak resepi sesuai selera kita.Pada yang minat ayam masam manis dipersilahkan mencuba.
SWEET AND SOUR CHICKEN
Resepi by:Rahel Blogspot
Bahan-bahan:
1 bahagian paha ayam,buang tulang,potong kecil2
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
Secubit garam
*Perap bahan di atas
Adunan tepung untuk celup ayam:(bancuh)
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubikayu
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kunyit
100ml air
1 sudu besar minyak masak
Bahan pelengkap:
2 ulas bawang putih,dicincang halus
Sedikit nenas,dipotong kecil2
Separuh timun,dipotong kecil
Satu tangkai cili merah,dipotong kecil2
Separuh bawang besar(bawang kuning),dipotong2
Sos masam manis:(satukan)
2 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar gula,kurangkan jika tak suka manis
5 sudu besar air
Cara memasak:
1.Panaskan minyak secukupnya.Celup potongan2 ayam ke dalam bancuhan tepung.Goreng sehingga kekuningan.Angkat dan toskan.
2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis bawang putih hingga wangi.Masukkan semua bahan pelengkap,tumis sebentar hingga layu.Angkat dan ketepikan.
3.Masukkan semua bahan sos masam manis ke dalam.kuali,masak dengan api perlahan sehingga berbuih dan pekat.Masukkan ayam goreng tepung tadi.Kacau rata.Masukkan bahan pelengkap (sayuran) yang sudah ditumis tadi.Kacau rata.Tutup api.Siap.
4.Taburkan sedikit bijan jika suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan