Awal pagi lagi sudah menayang Apam Kacang Merah.Sedap rupanya kacang merah dibuat apam,resepinya kita ambil dari dapur Kak Yatie Memories.Terima kasih kak untuk resepinya,saya suka sangat.Saya buat dalam acuan lompang saiz S so dapat la 20 ketul apam sebab saya buat 1/2 ja adunan tu.
APAM KACANG MERAH
Sumber :Yatie Memories
Bahan-bahan:
1 cawan kacang merah~sudah direbus & toskan
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200ml air
200ml santan kotak kara
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis~bancuh dg air suam dulu pun boleh
Swdikit pewarna merah
Cara membuat:
1.Kisar kacang merah yang telah direbus bersama air.
2.Sementara itu satukan semua bahan lain dan gaul hingga sebati.
3.Masukkan sekali kacang merah kisar dan gaul sebati.Perap adunan selama 1-2 jam.
4.Sapukan acuan dengan sedikit minyak.
5.Tuangkan adunan ke dalam acuan dan biarkan 5 minit barulah dikukus selama 15-20 minit menggunakan api sederhana kuat.
6.Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama kelapa parut putih.
Terima kasih sudi singgah selalu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan