Khamis, 7 Mei 2020

KUIH BOOM PISANG

Salam sayang kepada semua pembaca blog masakan Rahel.Selalu juga Rahel buat kuih boom pisang tapi jarang ambil gambar sebab tak mahu korang jemu asik nampak cekodok ja di sini😆 tapi ini kali saya upload gambarnya juga sebab ini kuih paling senang dibuat,lagi2 dalam.bulan puasa ni,boleh jadi menu berbuka puasa.Saya nampak ramai juga yang suka,jadi saya sertakan lagi resepinya supaya semua orang boleh cuba dan makan puas2😆


KUIH BOOM PISANG
Resepi by : Rahel Blogspot

Bahan-bahan:
6 buah pisang saba/pisang abu,dilenyek halus
4 sudu besar gula kastor
160g tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam
1 biji telur,dipukul sedikit
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh esen Vanila

Minyak masak untuk menggoreng

Cara membuat :

1.Lenyekkan pisang bersama gula kastor,garam.

2.Masukkan telur,esen vanila.Gaul rata.

3.Masukkan tepung gandum,baking powder dan soda bikarbonat.Gaul rata.Tambahkan minyak.Kacau rata.Perap adunan selama 30 minit.

4.Panaskan minyak secukupnya,ambil sedikit adunan dan punjutkan ke dalam minyak.Goreng sampai keperangan.Angkat,kemudian toskan minyak.



😍

Tiada ulasan: