Rabu, 6 Mei 2020

KUE JA'DE AKA KUIH JANDA

Salam semua😊 semoga ceria selalu.Tak terasa masa berlalu dengan cepat,kalau boleh hari-hari mahu buat kuih-muih ja.Tahun ni betul2 takda beli kuih dari luar,semua kena buat sendiri di rumah.Terjamin juga kebersihan kuih-muih kalau gitu kan?


Lain macam ja nama kuih ni kan,tapi saya dah selalu makan kuih Janda ni sejak kecil lagi.Salah satu kuih bugis yang saya paling suka makan😍 jarang ada dijual digerai-gerai yang jual kuih-muih.Jika kamu suka makan ubikayu dan pisang,pastinya kamupun boleh cuba kuih Janda ni.Sedap tau👍


KUE JA'DE AKA KUIH JANDA
Resepi by:Rahel

Bahan-bahan(12 pcs)
1kg ubikayu,dibersihkan,diparut halus
3 sudu makan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh pewarna makanan (kuning)
6 buah pisang saba,dibelah dua
200g kelapa parut putih
Daun pisang secukupnya,dilayur

Cara membuat:

1.Ubikayu,gula pasir,garam,pewarna kuning digaul hingga sebati.

2.Ambil satu lembar daun pisang,letak 2 sudu makan adunan ubikayu,ratakan kemudian letak 1 keping pisang kemudian tutup lagi dengan 2 sudu adunan ubi.Kemaskan dan bungkus elok2.Buat sampai habis.

2.Panaskan air dalam pengukus.Biar mendidih.Kukus kuih selama 25 minit.Setelah kuih masak,biarkan suam or sejuk kemudian tanggalkan daun pisang.Golekkan kuih Janda dalam kelapa parut.Siap untuk dihidang.


Tiada ulasan: