Meski manis ramai juga yang minat...begitulah penangan cik macaron.Bentuk yang comel2 tu yang buatkan kita geram.Walaupun Rahel suka buat macaron,tidak bermakna semua Rahel bedal sampai habis.Selalu buat perhiasan dalam peti sejuk sahaja..hehehe.
Hari ni ada dua colour,maknanya kena siapkan juga dua jenis filling.Yang simple aja la dan senang jumpa dalam peti sejuk.Cream cheese jawabnya.Oh ya,berkenaan dengan pewarna yang sesuai kita guna dalam macaron,kita kena guna pewarna jenis gel/soft gel sebab kalau guna yg biasa,akan lebih cair nanti adunan kita.Rahel suka Americolour dan Wilton.Terpulang mau letak warna apa...
Resepi ni Rahel ambil di google,tapi cari2 balik tak jumpa pulak link dia.Kebanyakannya resepi sama sahaja,cuma teknik tu yang penting.Macam mimpi ngeri kalau tak menjadi kan kan kan? Oh ya,siapa tahu ada yang berminat dengan filling yang Rahel guna,bolehlah cedok resepi di bawah ni.
Nutella Cream Cheese:(untuk macaron yg black colour)
100g Cream cheese~biarkan lembut
3 sudu kecil Nutella
*penyet2 cream cheese guna belakang sudu,bila sudah licin tambahkan Nutella.Sebatikan.
*Masukkan ke dalam piping bag.
*Paipkan inti nutella di atas satu keping macaron,kemudian tutup dg 1 keping mac lagi.
Strawberry Cream Cheese:(untuk macaron yg turquiso colour)
100g Cream cheese~biarkan lembut
3 sudu kecil jam strawberry
*penyet2 cream cheese guna belakang sudu,bila sudah licin tambahkan jam strawberry.Sebatikan.
*Masukkan ke dalam piping bag.
*Siapkan jam strawberry secukupnya,masuk dalam piping bag.
*Paipkan cream cheese melingkar di atas sekeping macaron bentuk perigi.Kemudian paipkan jam
strawberry di tengah.Tutup dg 1 keping mac lg.
MACARON
Sumber:Google
Bahan-bahan:
100g putih telur
30g gula kaster
200g gula icing
120g serbuk almond
Cara membuat:
1.Pukul putih telur hingga berbuih,tambahkan gula kaster sedikit demi sedikit sambil terus
dipukul hingga soft peak.
2.Tambahkan sedikit campuran almond + gula icing,kaup balik,jangan sampai sebati.Kemudian
tambahkan lagi campuran almond + gula icing,kaup balik jangan sampai sebati.Kemudian
tambahkan lagi campuran almond + gula icing,kaup balik jangan sampai sebati..faham k tak?
3.Bahagikan adunan kepada dua bahagian,1 adunan letak pewarna super black dan 1 bahagian
lagi letak pewarna turquiso.
4.Sudah masuk pewarna kan...masanya untuk kaup balik adunan hingga sebati,tapi kena hati2
jangan sampai over mix...kena kaup balik dengan anja2 tau...test..kaup adunan dan angkat
spatula,jika adunan jatuh berlipat macam riben,maknanya ok sudah tu.
5.Masukkan ke dalam piping bag,klu boleh letak nozle no 10 biar senang paipkan nanti.
6.Sediakan silicone mat atau non stick baking paper,paipkan adunan,ketika ini bag paiping
mesti dalam keadaan menegak,jangan senget sana sini.
7.Sudah siap paipkan semua adunan tadi,hentakkan ke meja 2-3 kali untuk buang gelembung
biarkan kering selama lebih kurang 3-4 jam,yang ni tergantung pada cuaca.Boleh on kipas
bagi cepat kering atau kalau kaya,boleh on aircond.
Sentuh adunan tadi,tekan manja,kalau sudah keras boleh la panaskan oven pada suhu 165c.
8.Bakar guna api atas dan bawah ya.Pandai2lah jaga macaron supaya masak sekata,kaki
terbentuk elok.Saya bakar lebih kurang 20-25 minit jika guna suhu 165c.Semakin rendah
suhu/kepanasan oven,semakin lama juga macaron di bakar.
9.Setelah masak,keluarkan dari oven,biarkan suam2 kuku baru tanggalkan dari silicone mat.
10.Setelah sejuk,bolehlah letak filling.Simpan macaron dalam peti sejuk.
Adunan ini menghasilkan 90 keping shells,bila dicantum maknanya dapat 45 sandwic mac.
Enjoi.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan