Salam
SAMBAL SOTONG KERING
Sumber:Rahel
Bahan-bahan:
150g sotong kering
Bahan kisar:
10 tangkai cili kering-rendam dan buang bijinya
2 tangkai cili merah
1 genggam cili api
2 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
1/2 sudu kecil belacan
1/2 cawan air
Perasa:
2 sudu kecil pes asam jawa
1 1/2 sudu makan gula merah
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Rendam sotong semalaman,bersihkan,toskan,potong ikut suka.
2.Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga naik bau.
3.Masukkan sotong kering dan bahan perasa.Masak sehingga sotong empuk.
ACAR TIMUN
Bahan-bahan:
1 batang timun-potong sesuai selera
1 batang lobak merah-potong sesuai selera
1 ulas bawang besar-dimayang
1 tangkai cili merah,buang biji,hiris
7 buah limau kasturi,ambil jusnya
3 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu kecil garam halus
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan-bahan di atas,gaul hingga gula larut.
NASI KUNING SABAH
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan beras basmati
700ml santan (200ml santan pekat + 500ml santan cair)
5 lembar daun pandan,diracik,simpul
1 1/2 sudu makan serbuk kunyit
1 1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu makan jus limau kasturi
Cara memasak:
1.Cuci beras basmati,toskan.Sementara itu boleh la panaskan pengukus untuk kukus
nasi kuning.
2.Masak santan,daun pandan,serbuk kunyit,garam,pati ayam sehingga mendidih.
Masukkan pula beras yang telah dicuci tadi.Masak sampai santan di serap oleh
nasi.Jirus nasi kuning dengan jus limau kasturi.Gaul rata.
3.Alihkan nasi kuning ke dalam pengukus yang telah dididihkan airnya.Kukus nasi
kuning selama 20-30 minit.
Nota:Hidang nasi kuning bersama sambal sotong,telur rebus,acar timun.
Selamat menikmati.
3 ulasan:
salam rahel..
sambal sotong kering tu memang sesuai makan dengan nasi kuning..makan dengan nasi lemak pun sedap juga..
wah sedapnya rahel
dok bayang makan dgn nasi lemak sedapnya
Assalam Rahel
Selamat hari raya
Wat mkn dgn nasi lemak sedap tu
Catat Ulasan