Selamat bertemu kembali...apa khabar semua? harap kawan-kawan semuanya sihat. Masih ingat tak akan buku resepi yang memuatkan bermacam-macam resepi donat? Rahel pun dah lama beli buku resepinya dan ada beberapa resepi donat kat situ yg Rahel dah cuba, memang sedap-sedap semua hasilnya,tapi kan..kali ni Rahel nak cakap pulak pasal salah satu resepi donat dlm buku tu..dari dulu Rahel tak pandang walaupun rupanya cantik,tambah2 lagi dengan kaler coklat yang menggiurkan,pada Rahel..mungkin donut tu keras kejung sebab tak gunakan yist dlm adunan,rupanya yist tu telah digantikan Double action Bkg Powder..korang bole bayangkan kan?
Hari ni..terjawab sudah persoalannya..cerrr..macam dalam peperiksaan la pulak.Pagi tadi duduk on line sambil belek-belek buku resepi DONUT yang direka oleh Wendy Kor & Clement Lim banyak sangat yg berkenan di hati...mula-mula ingat nak buat donat bijan..skalinya penuh semangat ke dapur cari bahan-bahan,rupa2nya gue tak ada stok minyak masak sudah..hihihi...apa macam sudah ni?
Rahel tetap jugak nak teruskan buat kuih donut dan kembali ke buku resepi lagi.tengok-tengok ada donat kek coklat yang cantek..bila baca bahan-bahan dan cara-cara dalam buku resepi tu..memang mudah dan senang disediakan,so kesimpulannya..try buat donut kek coklat yang penuh persoalan ni...
Time siapkan adunan memang tersangat la mudah..macm buat kek pun ada..mcm buat biskut samprit pun ada jugak...time bakar dalam ketuhar pun masih tertanya-tanya..apakah kejadiannya donut dalam ketuhar tu..tambahan pulak dengan masa memanggang yang sekejap...dalm buku cakap 8-9 minit, boleh masak ke donut tu? Tingggg..bunyi menandakan sudah cukup masa memanggang..pastu angkat keluar oven dan sentuh sikit permukaan donut..alamak!!!..
Korang jangan pandang pada rupa donut ni yg nampak macam samprit tau..tapi dalamnya tu memang sangat lembut..sangat ringan dan gebu...gue makan sampai berketul-ketul pun tak muak..sedap sangat hidang ngan secangkir hot chocolate.Baiklah tuan-tuan dan puan-puan...banyak sudah yang gue cerita pasal donut ni,kita lanjutkan pulak dengan resepinya...jeng jeng jenggg...
Donat Kek Coklat
Resepi by:Wendy Kor & Clement Lim
Sumber:Buku Resepi "DONUT"
Bahan A:
mentega.................................70g
gula kastor.............................90g
tepung susu..............................4g
Bahan B:
telur.....................................2 biji
esen vanila...............1/2 sudu teh
Bahan C:
tepung kek...........................180g
serbuk koko...........................20g
serbuk penaik 2 kali kembang 10g
Cara-Cara:
1.Pukul (A) pada kelajuan tinggi selama 5-10 minit sehingga kembang.
2.Masukkan telur perlahan-lahan dan adun hingga sebati.Tambahkan esen
vanila.
3.Masukkan (C) yang telah diayak dan kacau sebati.
4.Griskan dulang pembakar atau gunakan pelapik silicon.Paipkan adunan
menggunakan muncung aising no#854 menjadi bentuk donat.
5.Bakar pada suhu 180'C selama 8-9 minit.
6.Taburkan donat dengan serbuk aising sebagai hiasan.
Selamat menikmati Donat Kek Coklat...
27 ulasan:
sedappnya tengok......
kiranya biskut la kan rahel..he3
Nampak sedap. Untuk resipi-resipi sila lawat blog saya http://cooking-engineer.blogspot.com/
Thanks
Marbeles le Rahel.Mintak seketul dua ya...
Mas,memang nampak cam biskut tapi rasa dan teksture tak sama...yang ni lebih lembut dan ringan..
Thanks...
Boleh aje Puan Ross..tapi cukup k seketul dua tu? hehe..
wow nmpak sedap..ceklat tu lgggg best :)
thanks Noorsha,u punya murtabak lg enak..bole tukar k?
Cam best je ni Rahel...bykk tu...tak nak bagi akak rasa2 sikit ke...pas ni leh la akak buat pulak..kan kan..:)
terliurnya tengok ni!!
cantik yah bentuk nya, aku kira tadi cookies.. pasti enak , soalnya coklat githu lohh.. ;)
ucu tengok macam byk je rahel buat donat tu....dlm byk2 tu ada tinggal utk ucu tak...? kesian tau asyik telan air liur malam2 ni...
Iyo Kak Cek...memang enak ni..rasa2 dulu seketul dua..klu enak yah terus buat..
Nda apa Nani...bole lap dengan tisu..
Melly,donutnya enak...soalnya rasa coklat gitu.
Dalam banyak2 tu memang Rahel dah simpan setengah utk Kak Ucu..
donuttttt!!! comelnya versi donut neh .. tu la lain kali jangan pandang sebelah mata ... heheh.. kena tengok dua2 mata ...hihi nampak je macam semprit tapi gebu mcm donut ... gak ya rasanya... coklat lagikkk tuhhh ..
donut ker ni...?? laaaa..mula2 ingatkan biskut...
kreatif sungguh
As'salam Rahel
lambat sampai..semuanya dah bawak balik donat kek..melepas lah k.ct nak merasa ni Rahel..
cantiklah..memang mula2 tengok ingat kukis, sekali baca sampai habis..Donat Kek. mesti lembut macam kek ni kan. boleh cuba ni, sangat kretif penyumbang resipi ni kan. Terima kasih Rahel share resipi ..muahhh!
Haa..betui2...kena pandang betul2 baru bole cakap..pastu rasa...emmm gebunya...
Sally,
ni memang donut la...tapi tak segebu donut yist..
Wsalam Kak Ct..
ha'a la..semua dah ambik donat kek,memang betul Kak Ct mcm kek pun ada macam diskut pun ada..tapi memang ringan je..dan kreatif sangat tuan punya resepi ni.
rahel nak seketul..nak rasa hehehe..
Sha,
cukup k seketul tu? hehe..
salam perkenalan...
kreatif nyer rahel...nanti tie lah nak try....mesti sedap sbb coklatnyekan...nyum2
thanks Hani...silah dicuba..
nak tnya yang tepung susu tu mean susu tepung yang untuk buat minuman ker? donut ni boleh tahan berapa lama yer kalau disimpan (mean kalau tak makan lagi)
Catat Ulasan