Selamat bersiaran di tengah hari..apa khabar semuanya? harap semuanya sihat.Nape donut lagi? hehe..semalam dah plan nak buat tapi macam yang dicakap tu stok minyak masak takde,so selepas menikmati donat kek coklat semalam,gue pun terus pecut laju ke kedai beli sebotol minyak masak,senang nak goreng donut
nanti.
Haa untk pengetahuan korang semua,donut bijan ni sangat sedap tau,klu tak suka dengan bijan tu...boleh abaikan je...pastu korang letaklah apa2 topping kegemaran korang ek..& rasailah kelembutannya bak sutera...ececece..tapi memang betul tau,ikhlas dari hati cakap ni...teksture donut macam kat Big Apple & Dunkin Donut,tak caye? silahkan buat sendiri baru tau..time tu mesti korang akan ingat apa yg Rahel cakap ni..yang ni bukan promosi tau tapi nak berkongsi resepi yang terbaek ja.
Tapi kan,,,Rahel nak cakap sikit bab menguli doh donut ni,klu guna tangan & guna mesin pengadun memang tak sama kjadiannya,sebabnya Rahel pun dah cuba kedua2 cara tersebut & buat perbandingan,klu uli doh guna tangan memang gebu juga & tetap lembut donut tu,tp klu uli doh guna mesin pengadun lagilah cantek kejadiannya..doh sangat kalis elastick...bahan-bahan dalam adunan tu betul2 sebati/bersatu hinggakan time kita makan pun tak nampak ketulan2 dalam donut tu.
Untuk Kali ni saja Rahel share resepi donut yg lembut & gebu ni sebab ramai yang tercari-cari resepi donut yg lembut macam kat Big Apple & Dunkin Donut & rasanya resepi ni sudah dekat2 dengannya..hanya topping ja yang kena dipelbagaikan & Rahel pun tidak guna mesin pengadun yang mahal untuk adun doh,tapi guna pengadun yang ada pada mixer biasa ja..ingat tak? kalau kita beli mixer mesti ada 2 besi utk menguli kan,so itulah yang Rahel guna,memang berbaloi hasilnya tau.Oklah,kita teruskan pulak letak resepinya...
Sesame Donut
Resepi by:Wendy Kor & Clement Lim
Sumber:Buku Resepi ''DONUT''
Bahan A:
tepung roti...................................300g
tepung kek...................................200g---> (Rahel guna tepung gandum,ayak)
serbuk penaik................................10g
yis segera.......................................10g
gula kastor.....................................90g
garam..............................................7g
tepung susu...................................25g
bijan putih.....................................30g
Bahan B:
telur..............................................60g
air dingin.....................................250g
Bahan C:
lemak sayuran...............................50g
HIASAN
bijan putih...................................200g
Cara:
1.Pukul bahan (A) pada kelajuan perlahan selama 1 minit,tambahkan bahan (B) dan pukul pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga doh kasar terbentuk.Masukkan (C) dan teruskan memutar selama 10-15 minit hingga licin dan anjal.(Rahel putar selama 10 minit ja)
2.Rehatkan doh selama 40 minit sehingga doh menjadi dua kali ganda daripada saiz asal.Kemudian bulatkan doh.Rehatkan lagi selama 15 minit.Tekan doh hingga leper kemudian tekap guna acuan donut.
3.Susun dalam tray yang sudah dilapik baking paper.Biarkan selama 20 minit kemudian sapu dengan air kemudian taburkan bijan.
3.Panaskan kuali bersama minyak secukupnya .Goreng donat hingga keperangan di kedua-dua bahagian.(Rahel goreng donat dengan api perlahan).
Kita punya donut terlebih perap so nampak kedut sikit selepas digoreng.So hati2 kalau buat perap donut ya.
Terima kasih sudi singgah selalu.
35 ulasan:
cam best je. air dingin tu = air dari peti ais ke?
rahel...i pun ada besi pengadun tu, tapi tak pernah guna. Bila buat roti atau donut, adun dgn tangan jer. tak terpikir pun nak guna yg tu. Terima kasih banyak2 yer Rahel...lepas ni i guna pengadun tuh...
As'alam Rahel
Selamat petang...macam tahu2 aje k.ct tengah lapar eh. terus masuk blog Rahel ada donattttttt! suka2 rajinnya adik k.ct sorang ni mendonat. Wahh..resipi baru lagi ya, bagus Rahel..tq dear..muahh! hihi
cantiknya idea kreatif dia, bubuh bijanlah pulak dah.... nakciplak resepi ini ye rahel... he he hehhh
ermmmm saya tak percayalah gebu gebanass itu donut..nak bagi percaya, bak 3 ketul...baru percaya...kekeke...* 3 ketul singgit ye..jgn cm Izah tu, kemain lagi mahalnya donut dia..huhuhu....
bila lah agaknya ucu dapat merasa bm....yg 2nd hand ada jual tak..?hehehe..
nak jugak macam rahel punya...
nampak menarik sangat donut ni rahel..ade kelainan sebab bubuh sesame.. :) masuk sini teruja je nak rasa semua benda.. hehe
salam, visit u back..bole lah kita share2 recipes :)(engineer's wife)
WAh.. jap jap.. masuk dapur ni macam dah musim donut lak hihi... sedap2 semua donut neh .. macam2 style ada .. ni nak suruh orang jealous la ni... ;p... blh bagi seketul 2 ni buat minum petang ...
wahhhhh...cantikk donut bijan rahel tu..
tukar ngan mas nakkkkkk.........
menarik donut rahel ni...good idea yer ada bjan tu. sana sini tayang donut.terliur lak nengoknya:)
Kak Sam,air dingin/air dari peti ais..
sama2 Sally,jangan sia2kan besi pengadun tu...kena guna jugak buat doh roti,donut,pau..akan cantek kejadiannya teksture doh tu..
Selamat malam Kak Ct,dah malam kan?..hehe..
Rahel dah tau yg akak nak singgah..tu yang letak donut kat sini..hihi..
Tima kasih Kak Amie,silahkan...
Haaa..ni mesti banyak kali gagal buat donut ni..tu yg tak caya..hohoho..ayat nak mkn donut freee...
Kak Ucu,ni guna mixer yang murah je..hehe..
Noorsha,memang menarik donut bijan ni..terutamanya teksture dia yg lembut dan gebu..pasni kita tukar donut ngan kek la ek.
Boleh aje...tima kasih..
Wani,bukan nak suh jeles..tapi nak suh rajin buat donut..huhuhu..ambik jangan tak ambik..
tima kasih Mas,bole aje..kat dapur Mas..byk yang sodap..
Nieza,tertarik k ngan donut ni? mari gue kasi u 1 ketul..
liza dtg lambat ni gerenti donut udah abis kan....ye la kan ramai yg mintak....hihiihhi
pssssst...sebenarnya Liza pun xpernah guna besi mixer yg satu lg tu...jgn bagitau org yer.....ekekeekekeke
kak rahel dtg dengan donut lagiiiii! bestnya!
nak juge...semalam berangan nak buat donut,cancel..jadi apam lobak pulak..
wahh.. comelnyaaaa... donut bijan.. meronta2 hati nak cube. tapi terkenangkan anak2 tak berapa gemar ada bijan. huhuhu. rahel nak rasa sekttttttt
cantik nya donut nya,bulat bulat, Orel suka sekali makan donut tapi biasanya aq buat yg biasa aja pake gula donut..hehe
kapan kapan mau initp resep donut nya Rahel.. btw..masih ada kah buat sarapan pagi ini.. haha
rahel sedapnya donut bijan tu, ada kelainannya
yelah...donut dah abiss..nape cakap kat sini yg awak tak pernah guna besi mixer tu..hihi..apa macam ni? ckp tak nak org tau..huhuhu..
tentu Nani...donut memang kegemaran kita jugak..
wah.best tu apam lobak..nanti Rahel tinjau2 resepinya ye kak..
hehehe..Kak Izah,klu tak minat ngan bijan,bole je diabaikan bijan tu..tetap sedap punya..
ow..maaf skali yah Melly,donatnya uda abiss..
iya..bisa aja..
betul tu Rosaliza,kreatif pemilik resepi ni..
lemak sayuran perlu letak jugak ke?
kalau tak letak. tak pe??
Catat Ulasan