Jumaat, 15 Julai 2011

Sup Kurma Merah

Hari ni buat sup kurma merah (rempah sup cina)..jadi ala2 cina pulak..saya suka guna rempah cina ni utk masak sup sebab sangat harum dan kata orang berkhasiat..saya guna rempah yg sudah siap dlm paket tu tp kurma merah tu saya tambah lagi...mau rasa sup yg sedap ni kena masak sendiri ye...
Hmmm nama ja sup kurma merah tapi dalam sup tu ada lagi beberapa jenis rempah.

Sup Kurma Merah
Sumber:Rahel

Bahan:
300g cakar ayam,bersihkan & potong*
3 liter air
1 paket rempah sup cina*
5 ulas bawang putih,ketuk*
20 biji kurma merah,buangkan bijinya*
garam & gula secukup rasa.

Cara:
1.Panaskan 3 liter air hingga mendidih.Masukkan bahan bertanda* & renih-
   kan dg api perlahan selama 2 jam.
2.Perasakan dg garam dan gula.Angkat.Hidang bersama potongan cili merah
   atau cili padi,jika suka.

Selamat menjamu selera.

2 ulasan:

Nuwairani berkata...

kena cari rempah cina di kedai ubat cina la ni...org kata sup mcm ni boleh ubat demam

rahel berkata...

Eh...ada Nuni pulak di sini..hehe...cepat2lah cari rempah sup di kdi cina....