Bahan:
acuan bulat 8"
3 cawan nasi pulut
5 sudu besar mentega kacang
1 1/4 cawan santan pekat
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Cara:
1.panaskan kukusan.
2.griskan acuan dg mentega,kemudian alas dg baking paper.
3.kemudian mampatkan nasi pulut ke dlm acuan,dan kukus,sementara itu
blenderkan bahan2 yg lain hingga halus.
4.tuang ke dalam acuan yg berisi nasi pulut tadi,teruskan mengukus
selama 45 minit.Angkat.Panaskan oven 170'c.
5.bakar serimuka mentega kacang selama 15 minit,guna api atas.
6.setelah masak,biarkan sejuk selama 4-5 jam baru dipotong.
Seri muka mentega kacang |
Hmmm semalam sempatkan diri lagi buat seri muka mentega kacang untuk sarapan pagi ni,sedap dan lemak terasa...hihihi.
Seri Muka Mentega Kacang
Sumber:Rahel
Bahan:
acuan bulat 8"
3 cawan nasi pulut
5 sudu besar mentega kacang
1 1/4 cawan santan pekat
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Cara:
1.panaskan kukusan.
2.griskan acuan dg mentega,kemudian alas dg baking paper.
3.kemudian mampatkan nasi pulut ke dlm acuan,dan kukus,sementara itu
blenderkan bahan2 yg lain hingga halus.
4.tuang ke dalam acuan yg berisi nasi pulut tadi,teruskan mengukus
selama 45 minit.Angkat.Panaskan oven 170'c.
5.bakar serimuka mentega kacang selama 15 minit,guna api atas.
6.setelah masak,biarkan sejuk selama 4-5 jam baru dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan