Salam sejahtera kepada semua..semoga sentiasa sihat dan ceria selalu..Rahel suka sangat makan pulut panggang tapi nda' pernah buat sendiri di rumah.biasanya tengok kawan-kawan jak buat so daripada situ la Rahel perhati bahwa buat pulut panggang taklah susah sangat.Kekadang tu teringin sangat makan pulut panggang jugak dan mau tak mau kenalah beli di luar jak..segera la gitu..hehehe.
Untuk pertama kalinya dalam seumur hidup belajar sendiri di rumah buat pulut panggang dan hasilnya ni lah,dalam gambar tu memang nampak kemas jugak kan? Iyalah..kalau tidak belajar sekarang..bila lagi dapat merasa pulut panggang dari air tangan sendiri..bah...oklah kwn2 jika ada yang berminat dengan resepi pulut panggang ni..Rahel sertakan resepinya la skali ye...jom layann..
Pulut Panggang
Resepi:Rahel
Bahan Utk Nasi Pulut:
1 kg beras pulut-rendam 1 jam-toskan
350ml santan pekat
1/2 st garam
Bahan untuk inti:
200g kelapa parut putih
50g udang kering-rendam-toskan-kisar halus
10 cili padi-tumbuk halus
1 st serbuk kunyit
1 sdm serbuk cili
2 helai daun salam
3 buah keras-tumbuk halus
3 ulas bwg merah-kisar halus
3 ulas bwg putih-kisar halus
1 st serbuk pati ayam
garam secukup rasa
Cara utk masak nasi pulut:
1.kukus pulut hingga setengah masak,angkat & gaul dengan santan pekat yg diberi sedikit garam,kukus kembali pulut hingga masak,angkat,biarkan sejuk.
Cara utk memasak inti:
1.panaskan sedikit minyak dlm kuali,tumis bhn kisar & bhn tumbuk hingga wangi,tambahkan kelapa parut,serbuk cili,serbuk kunyit,daun salam,serbuk pati ayam,garam.
2.teruskan masak,kacau terus hingga agak kering selama 25 minit.
Cara utk buat pulut panggang:
1.potong daun pisang ikut saiz yg selalu diguna utk
buat pulut panggang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan