Isnin, 11 April 2011

Pulut Panggang

Salam sejahtera kepada semua..semoga sentiasa sihat dan ceria selalu..Rahel suka sangat makan pulut  panggang tapi nda' pernah  buat sendiri di rumah.biasanya tengok  kawan-kawan jak buat so  daripada situ la Rahel perhati bahwa buat pulut panggang taklah susah sangat.Kekadang tu teringin sangat makan pulut panggang jugak dan mau tak mau kenalah beli di luar jak..segera la gitu..hehehe.




Untuk pertama kalinya  dalam seumur hidup belajar  sendiri di rumah buat pulut panggang dan hasilnya ni lah,dalam gambar tu memang nampak kemas jugak kan? Iyalah..kalau tidak belajar sekarang..bila lagi dapat merasa pulut panggang dari air tangan sendiri..bah...oklah kwn2 jika ada yang berminat dengan resepi pulut panggang ni..Rahel sertakan resepinya la skali ye...jom layann..

Pulut Panggang
Resepi:Rahel

Bahan Utk Nasi Pulut:
1 kg beras pulut-rendam 1 jam-toskan
350ml santan pekat
1/2 st garam

Bahan untuk inti:
200g kelapa parut putih
50g udang kering-rendam-toskan-kisar halus
10 cili padi-tumbuk halus
1 st serbuk kunyit
1 sdm serbuk cili
2 helai daun salam
3 buah keras-tumbuk halus
3 ulas bwg merah-kisar halus
3 ulas bwg putih-kisar halus
1 st serbuk pati ayam
garam secukup rasa

Cara utk masak nasi pulut:

1.kukus pulut hingga setengah masak,angkat & gaul dengan santan pekat yg diberi sedikit garam,kukus kembali pulut hingga masak,angkat,biarkan sejuk.

Cara utk memasak inti:

1.panaskan sedikit minyak dlm kuali,tumis bhn kisar & bhn tumbuk hingga wangi,tambahkan kelapa parut,serbuk cili,serbuk kunyit,daun salam,serbuk pati ayam,garam.

2.teruskan masak,kacau terus hingga agak kering selama 25 minit.

Cara utk buat pulut panggang:

1.potong daun pisang ikut saiz yg selalu diguna utk
   buat pulut panggang.

2.ambil 1 helai daun pisang yg telah di potong tadi,letak 4 sdm pulut,ratakan & beri 3 sk sambal udang kering,gulung kemas2 hingga padat & sematkan ujungnya dengan lidi.
  
3.panggang pulut di atas dapur gas sehingga masak selama lebih kurang 10 minit.


Selamat mencuba..

Tiada ulasan: