Selamat malam kepada semua..tengah buat ape...k dah tido semua? Malam ni terlewat sikit tido,belum ngantuk lagi...pastu teringat pulak pada satu kek yang kite buat ni..sedap dan lembut sangat..pic pun dah siap ambik so kena masukkan entry la ni sambil lepak-lepak gak kat blog..dan plan nak tinjau-tinjau jugak blog kawan semua..haa ada la tu yang nak diintai-intai...
Ok lah kawan-kawan,sebelum Rahel pegi terjah blog korang semua,Rahel letak dulu resepinya kat sini untuk rujukan di masa-masa akan datang dan juga kepada kawan-kawan yang tercari-cari resepi kek carrot...sesungguhnya resepinya tersangatlah mudah dan sangat sedap..jum layan dulu Honey Carrot Cake...jeng2..
Honey Carrot Cake
Resepi:Rahel
Bahan:
250g mentega-biarkan pd suhu ruang
225g tepung gandum*
170g gula kastor
5 biji telur
200g lobak merah-disagat halus
2 sb madu
1/2 st baking powder*
1 st esen vanilla
acuan bulat 7"
Cara:
1.ayakkan bersama bahan bertanda*,griskan acuan dg mentega,taburi dg
sedikit tepung.panaskan oven pd suhu 170'c.
2.pukul mentega dan gula hingga lembut berkrim,masukkan telur satu per-
satu sambil dipukul perlahan hingga rata.masukkan esen vanilla,kacau rata.
3.masukkan tepung,lobak,secara bergantian sambil digaul rata.
4.kemudian masukkan madu,kacau rata sebentar.
5.tuang adunan ke dlm acuan,bakar selama 45 minit.
Untuk Topping Cream
1/2 cawan fresh cream
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit gajus cincang utk taburan
Cara:
1.Pukul fresh cream dan esen vanila hingga kembang dan gebu (bertanduk).
2.Sapukan pada kek setelah kek sudah sejuk sepenuhnya.
3.Taburkan gajus cincang.Sedia dihidang.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan