Isnin, 8 Julai 2013

Kuih Bahulu Vanila

Selamat bersiaran..
.
 
Awal-awal lagi makcik bangun siapkan kuih bahulu ni.Kalau tengok kuih bahulu di dapur kawan2 memang jeles banget.Mula-mula ingatkan mau try resepi kuih bahulu dari dapur Kak Ratna @ Madiha sebab Nampak kuih bahulu yang dia buat tu memang bikin jeles...halus..mulus..dan nampak gebus.Tapi angin tiba2 berubah arah...hehe..teringat pulak resepi kuih bahulu vanilla dalam buku resepi kompilasi hidangan kek by Chef Noraini Zakaria..makcik tertarik untuk mencubanya...lagipun resepinya memang mudah banget...
 
Oh ya,untuk kali ni makcik buat dua perisa pulak...satu adunan tu makcik bahagi kepada dua bahagian.Sebahagian makcik letak pes pandan 1 sudu kecik and yang sebahagian tu memang vanilla sahaja...so dapat dua perasa la pepagi ni.Kuih dia sangat gebu dan lembut di dalamnya.Pekena teh hangat memang puas hati.Apa2 pun kena cuba dulu baru tau kan...jom semak resepinya....jeng jeng jengggg...
 
 
Nah...jika di isi penuh kuih bahulu nantinya akan gebu or montok....hehehe...tapi jika mahukan bahulu yang saiznya sedang-sedang sahaja,isi separa acuan aje.
 
 
KUIH BAHULU VANILA
Sumber:Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria
 
Bahan-bahan:
200g gula kastor
 
200g tepung gandum}
1 sudu teh serbuk penaik}-diayak (A)
 
5 biji telur gred A
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit pewarna hijau dan merah (yang ni makcik abaikan)
 
Cara membuat:
1.Pukul telur dan gula kastor hingga putih dan gebu dengan kelajuan tinggi selama
   10 minit.
2.Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
3.Campurkan esen vanilla dan akhir sekali campurkan minyak masak dan digaul sebati.
4.Ambil sedikit adunan dan warnakan merah dan hijau. (yg ni makcik abaikan juga)
5.Sapu acuan baulu dengan sedikit minyak masak.Panaskan dalam ketuhar selama 5 minit.
6.Letakkan 1/2 sudu pewarna merah dan hijau di dalam acuan.Tutup dengan adunan warna
   biasa.(maksudnya,ambil sedikit adunan merah dan hijau dan sudukan ke dalam acuan ke-
   mudian tutup dengan adunanan warna biasa)
7.Bakar pada suhu 180'C-200'C selama 15 minit.(makcik bakar pada suhu 180'C selama 30
   minit.Yg ni terpulang pd kepanasan oven masing2 la kan)
8.Setelah masak,cungkil baulu keluar dengan menggunakan lidi.Sejukkan.
 
Tip dari Chef Noraini:
Acuan hendaklah diminyakkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan adunan bahulu.
Untuk membakar kali kedua,tidak perlu menyapu minyak lagi.Bahulu ini hanya sesuai
dibakar dalam ketuhar api atas bawah.
 
Nota dari Rahel:
*Adunan bahulu Rahel masukkan dalam bag piping untuk memudahkan kerja.
*Mula-mula panaskan acuan bahulu selama 5 minit,kemudian keluarkan dari oven dan
  spray dengan cooking oil,kemudian panaskan kembali acuan selama 3-5 minit dan
  picit adunan ke dalam acuan (isi penuh).
*Bakar kuih dengan api atas bawah.Pastikan betul-betul masak sebelum dikeluarkan
  dari oven untuk mengelak kulit bahulu melekat pada acuan.
 
 
Enjoiii.........


14 ulasan:

Gee® berkata...

Aaarghh...!! bestnya bahulu cicah teh-o panas... Nakkkk!!!

Cida de' Nuanza berkata...

alaaa...jelesnyaaaa.... kite takut nk try buat takut x jadi... cuma beli je selalu... tp bila tgk n3 ni, tetiba nak pi cari acuan bahulu..hahahha

AhliaSaleh berkata...

Sedappnyer...teringin try buat..tp xde acuan bahulu..

Liza berkata...

perghhh, nnt nk try buat guna resepi ni pulak la, thnx rahel..

Bicara Kak Noor berkata...

salam Rahel tak sabar kak noor nak raya tengok bauulu ni sedapppppp bangattt ni

ady berkata...

salam
wahhh!!!best ni rahel cicah dgn kopi O..BELUM PERNAH BUAT BAHULU..

mama sara nur berkata...

oh Rahel, kasi akak jelessss gak ni he hee memang tak sah kalu tak ada baulu bila mau sambut raya
nostalgia jg buat baulu tradisional dgn arwah tok guna sabut kelapa
insyaallah raya nanti nk try buat sendiri tqqqq Rahel utk resepi ni ye

Viva Sakura berkata...

sedapnyaaa....

Bbwana adienia berkata...

salam rahel..

aku suka makan kuih bahulu ni..sedap..nda penah buat..selalu beli ja..hihi..

Rohah berkata...

ayu2 bahulunya..selamat berpuasa..

Shikin berkata...

salam rahel...datang ambik resepi...tergoda tgk bahulu rahel. harap2 thn ni blh bikin sendiri :)

Zamzarina Saad berkata...

Macam best je resepi ni. Diharapkan menjadi la...nk try buat untuk raya ni...selamat berpuasa.

Zamzarina Saad berkata...

Macam best je resepi ni. Diharapkan menjadi la...nk try buat untuk raya ni...selamat berpuasa.

Zamzarina Saad berkata...

Macam best je resepi ni. Diharapkan menjadi la...nk try buat untuk raya ni...selamat berpuasa.