Khamis, 25 April 2013

Bolu Kukus Ketan Hitam

Selamat petang .
 
Hari ni kita teringin banget makan kek tapi nak yang ada kelainan sikit.Kebetulan masih ada stok tepung pulut hitam dalam simpanan jadinya cari2 resepi kek tepung pulut di google tadi,tiba-tiba ternampak kek kukus ketan hitam di dapur Yenni...Nampak sedap n menggoda sebab ada kejunya...dan sudah tentulah gue jadi penasaran seperti apa sih teksture bolu kukus ketan hitam itew...jadi tanpa membuang masa kita mula menyibukkan diri di dapur...and setelah bolunya siap dikukus memang tak sabar mahu tengok hasilnya..jadi kita pun cucuk perlahan2 dengan lidi sate..wah! terasa kejung betul wo...hingga merasa gagal buat bolu kukus..tapi rupa2nya memang begitu la keadaan bolu ketan hitam ni...hehehe...
 
Keadaan Bolu Kukus Ketan Hitam ni memang macam kek span yang padat tapi Wangi aroma pulut hitam tu memang menggoda..hinggakan tak sabar rasanya mau menjamah...ermm...ternyata enak sekali...sanggup makan beberapa potong walau tanpa inti dan topping keju...enak banget.Terima kasih Yenni kerana sudi kongsi resepi kek yang sedap banget..mohon dihalalkan untuk gue share di sini sebagai rujukan pelawat blog saya n juga saya.
 
 
BOLU KUKUS KETAN HITAM
Penulis:Fatmah Bahalwan
Sumber:Yenni's Cake
 
Bahan-bahan:
6 biji telur
200g gula kastor
1 sdt cake emulsifier/ovalette
350g tepung ketan hitam/tepung pulut hitam
1 sdm tepung jagung
1/4 sdt garam
150ml minyak jagung
200ml santan pekat
1/2 sdt esen vanilla
 
Cara membuat:
1.Kocok telur,gula,garam,cake emulsifier hingga kental dan putih.
2.Masukkan tepung ketan hitam,tepung jagung,gaul rata.
3.Tuang minyak dan santan,gaul rata.Tambahkan esen vanilla.Gaul rata.
4.Tuan adunan ke dalam Loyang 8/9" yang telah digris dan dialas kertas minyak.
5.Kukus dengan api sederhana kuat selama lebih kurang 30-40 minit.
6.Setelah kek masak biarkan kek sejuk,kemudian potong kepada dua lapisan.
 
Topping Keju
by:Rahel
 
Bahan-bahan:
250g cream cheese
50g gula kastor
250g fresh cream-diputar hingga kental
100g keju cheddar-diparut
 
Cara membuat:
1.Cream cheese,gula kastor dipukul hingga lembut.Tambahkan fresh cream yg sudah diputar.
   Kaup balik hingga bercampur rata.
2.Sapukan pada setiap lapisan kek dan akhir sekali tabor parutan keju cheddar di atasnya.
 
 
Selamat menikmati.


19 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum.. rahel..
wahhhh terguda juga nani di buat nya... bolu ni mmg nampak menarik.. lagi2 topping cheese tu.. sedapnya nampak bila dah potong2 ada layer cheese lagi kat tengah..

Bbwana adienia berkata...

erm, cantiknya kek..nampak sedap pula tu..

mimie mielan berkata...

vahh..cantek n nampak sedap dah letak cheese tu Rahel...bak sini sepotong...lapau hujan-hujan nih... ;)

ibh_sue berkata...

Aduih! Memang nampak sedap.

Melly Octaviana berkata...

wah pasti enak oo, legit rasa nya di tambah keju lagi.. kirim sini 10 ketul.. hehe

Amie berkata...

ooo Rahel...gue tunggu di tepi laut ni mau tapau bolu ketan bawa balik LD makan sama anak2!

mama sara nur berkata...

Rahel
mengancam akak tgk, sedapp

Rohah berkata...

Menarik la rahel

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum rahel.. nani datang ni.. umah cam takde org je... hehehe.. ade ke tak ni? rahel nak benih bunga talang tu ke? serius ni, nani nak bagi sama... nani poskan yer.. kasi alamat kat email nani.. norahnaniismail@yahoo.com

rahel berkata...

Wsalam Jassnani....orang kat umah sebok makan kuih...hehe...memang serius sangat2 bab biji bunga telang tu...ok...nanti saya emel ye..terima kasih banyak2.

Hanim berkata...

Waaa nampak lain dari yg lain kek itewww kepingen mau mencobanya....tp xde tepung, pulut itam ade la hehehe.

Hafizah Mohamad berkata...

sedapnya tgk...fiza kalau keju2 ni mmg laju ja masuk mulut...he he he...=)

Ucu Faridah berkata...

waduhhhh...waduhhhh rahel.., kenapa itu kek ditumbang2kn..kan lebih elok terus masuk kt mulut ucu ni hah...:)

kakbesah berkata...

ya Allah! sedapnyer... kalau dh pakar tu, buat ape pon jadik yer.. tahniah Rahel!

Gee® berkata...

Rahellll...k.gee nk rasa kue bolu tu... sangat mengancam!!!

hana berkata...

cantik dan nmpk sedapppp!! terliur dbuatnyer....

zila norazila berkata...

Slalu nmpak resepi ketan hitam di blogger indonesia..tp x sempat lg nk cuba..sedap nee..

Mamasya berkata...

belum pernah rasa kek guna tpg ketan tp dgn topping cheese dan keju cheddar buat ke nampak yummy...

Qasey Honey berkata...

nmpk mewah bolu ketan tu Rahel..mesti sedap juga rasanya tu..