Rabu, 27 Mac 2013

Cheddar Cheese Cake

Selamat bersiaran kembali dan salam sejahtera.Apa khabar kawan-kawan skalian?
 

Di Tawau skarang cuaca tak menentu,skejap panas terik skejap hujan...mahu keluar jalan-jalan pun jadi malas..lebih baik duduk rumah diam-diam perabis kek...badan pun sihat hehehe...sebenarnya lama sudah teringin merasa itu cheddar cheese cake tapi baru kali ni terlaksana...ikut mood jugak...kalau rajin dapat la makan..kalau mood malas datang apa pun tak ada.
 
Cheedar Cheese Cake ni lebih kurang macam snow cheese cake n blueberry cheese cake...semua diselimutkan dengan cheddar cheese.Oh ya,resepi ni sebetulnya dibakar dalam cup tapi kali ni Rahel buat dalam Loyang 8" pulak...senang juga buatnya...lebih nampak kemas gitu...tapi terpulang pada selera masing-masing la kan dan untuk creamnya pulak Rahel ganti dengan 400g cream cheese,120g gula kaster,dipukul hingga licin,kemudian masuk dalam bag piping,paipkan ke atas lapisan kek,kemudian tabor parutan cheddar cheese.Untuk cinnamon powder pula memang Rahel tak letak..terpulanglah kalau anda nak letak atau pun tidak.Resepi Rahel letak sesuai dalam buku resepi,so sendiri terjemahlah yea....
 
Cheddar Cheese Cake
Sumber:Fabulous Cake Business (by Alex Goh)

Ingredients
Cake:
A.3 nos egg
    150g sugar
B.1/2 tsp Vanilla
C.150g Plain Flour----yg ni I guna super-fine flour
    3/4 tsp Baking Powder
D.150g Melted butter
E.50g Shredded Cheddar Cheese

Topping:
250g butter cream
150g shredded cheddar cheese
some cinnamon powder---yg ni sy tak letak pun

Method:
1.Whip A with wire whisk at medium speed until ligh and fluffy.Add B and mix well.
2.Fold in sifted C and mix with rubber spatula  until well blended.
3.Add D and mix until well combined.Add E and mix until well incorporated.
4.Line the 3 x 1.25-inch cupcake mould with paper cup.Deposit the batter onto the moulds.
   Makes 16 pieces.(saya bakar dalam Loyang 8'')
5.Bake at 180'C in the middle rack of the oven for 20-25 minutes.(saya bakar 40 minit )
   Remove the cakes from the moulds immediately when baked and side to cool.
6.Spread some butter cream on top of the cupcake and put the shredded cheddar cheese on top.
   Sprinkle some cinnamon powder over the cheddar cheese.

*Rahel potong kek kepada 3 bahagian,kemudian lepa tiap lapisan dengan cream and last
  skali tabor parutan cheddar cheese di atas kek.


BUTTER CREAM:
350g butter
150g cream shortening
160g Icing sugar
1 tsp Vanilla

Method:
1.Beat butter with flat beater at medium speed until smooth.Add cream shortening and beat until
   well blended.Add Icing sugar and beat until well combined.Stop to scrap the sides and botton
   of bowl frequently.
2.Change the flat beater and use wire whisk and whip until light and fluffy.Stop to scrap the
   sides and botton of bowl frequently.

Remarks:
a.Cream shortening helps to stabilize the butter cream and give a higher volume.
b.If can't obtain cream shortening,you can use shortening instead but the butter cream will not
   give you volume that cream shortening does.
c.Butter cream can be made by using all butter without cream shortening but it has to be
   prepared in a cold environment (air-conditioned) because the hot weather will cause the
   butter cream to become soft easily and unstable.
d.Butter cream can be flavoured and cloured as desired.

Enjoi...



22 ulasan:

ady berkata...

as-salam
npk mmg dah tahu rahel mesti sedap kek ni..

zila norazila berkata...

salam rahel..
nampak lembut..sure sedap nie..kasi gue sepotong.

JaSSNaNi berkata...

as salam rahel..
lepas lunch baru masuk sini.. kalau masuk sblm lunch tengok semua terliur...
kemasnya rahel wat kek ni... alhamdullillah.. seni tangan.. :)

INA berkata...

Salam Rahel..
nampak sedap tu..meh sepotong..

Sri Love berkata...

Cantiknya kek tu Rahel...looks so professional dear!

hana berkata...

kemas jer air tgn rahel nih... suka tengok

norzila berkata...

sukanya rahel...kemas je ye hasilnye...rasa kompom sedap...ce pos ckit kt sini

Sury Abil berkata...

Haloloooo...kl mun cuaca x menentu rahel..kalau duk besantai smbil mkn kek cis tu alangkah best dan nikmatnya...bhn2 ada tu..tapi mood ke laut cuti2 skolah ni ..hihi

ibundo berkata...

disini panas mambahang sampai ke tengahari. Petang hujan. Tapi pagi tadi hujan sampai tak boleh sidai kain. Dah nak tengahari baru panas. memang cuaca tak menentu.
Kek tu memang nampak sedap banget. Nak tempah jauh sangat hii...

rosmawati abdullah berkata...

Hi Rahel,
good day,
cream shortening tu samake dgn vegetable shortening? atau krimwell yang biasa ada dekat kedai kek?

rahel berkata...

thanks ya geng semua sebab sudi singgah...

Rosmawati...guna vegetable shortening la...tapi kalau ada krimwell pun bagus juga..

Rohah berkata...

salam rahel,
mahunya dalam sehari banyak kali akak buka peti sejuk ni,kalahkan anak2..
ukur lilit pinggang ku dah lari tajuk..hu hu hu..tapi suka makan yang macam gini...

Yana Shaiful berkata...

huwaaa..cis kek lagikkk..cantik..ku dh terguda ^__^
bak ini 2 potong..xleh mkn byk..lemak dh melebihi had kat body nih kikiiiii

Bbwana adienia berkata...

waa, mau try la ini kek..

victoria agumo berkata...

saya suka cheese..kek rahel menarik hti la..

Tina Othman berkata...

bestnya, lama tak makan cheese cake

Shiela berkata...

Mengancam..

fazianbatrisyia berkata...

cheese cake mmg sedap...

Qasey Honey berkata...

kek ni pon nmpk sgt gebuss n lembut..tntu sedap..

❤Kamsiah❤ berkata...

setanding kat bakeri...very awesome..!!

follow u..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduhh.. kalau dpt sepotong pasti enak banget ni rahel...

tenku butang berkata...

cheese cake.. nyum2..

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/