Rabu, 26 September 2012

Krepe Coklat Keju Rangup

Selamat petang...singgah skejap minum petang....

Krepe Coklat ni serasi bersama ice cream...

Krepe Coklat Keju Rangup
Sumber:Sedap

Bahan:
150g tepung gandum
15g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula kaster
1 biji telur gred A
250ml susu cair
25ml krim pekat
1/2 sudu teh pes coklat

Bahan Taburan:
100g keju cheddar parut
1 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu makan susu pekat manis coklat

Cara:
1.Ayak tepung gandum,serbuk koko dan serbuk penaik.
   Masukkan garam dan gula pasir.Kacau rata.Ketepikan.
2.Campurkan telur,susu cair,krim pekat dan pes coklat.Kacau rata.Tuangkan sedikit
   demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum sambil dikacau sehingga rata.
3.Panaskan acuan apam balik berdiameter 20cm dan diameter atas 22cm.
4.Tuangkan adunan ke dalam acuan apam balik nipis-nipis.
5.Sapukan nipis susu pekat manis coklat.Taburkan keju parut dan gula pasir di salah
   satu bahagian tepinya.Lipat dua dan lipat lagi bentuk tiga segi.

*Untuk bahan taburan saya gantikan gula pasir & susu pekat dengan strawberry fruit filling.

Puas makan krepe coklat....ada minuman bersoda + ice cream keladi...mantap...

Selamat menikmati Krepe Coklat Keju Rangup.

20 ulasan:

ijayuji berkata...

Salam kak! eeeee.... teringin nak makan crepe tp sampai skrg tak pernah makan n beli nak buat sendirik tak tahu pulak nanti jadik rupa apa :D tgk crepe ni mcm best pulak, itu hari ada beli kayu yg buat pusing dia tu kenkonon nak buat crepe ler tu sampai kayunya pun dah hilang ntah mana hihihi..

Mamasya berkata...

Aslmkum Rahel. menarik coklat crepe itu...makan pula dg aiskrim....enaknya.masuk senarai utk dicuba....anak2 suka kalau crepe..tambah bercoklat...

Marsita yahya berkata...

umph umph....kejam ko Rahel...meleleh air liur mak...

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

aduhh..selalu lihat diblog kawan2 ada juga terpandang dari blog siapa tak ingat dia buat kek. kali ni disini memamng mengancap dan mantop bah.

teringin nak cuba buat puding roti bakar tu..tunggu dulu ya :)

mala berkata...

budak2 mesti suka crepe coklat tambah dgn aiskrim :-)

AZLITA AZIZ berkata...

waaaa... lapar perut akak bila singgah dapur Rahel ni..

Dihidangkan pula dgn Krepe rangup tu.. bertambah walla.. bila di nikmati bersama aiskrim.. aduh.. menyengat gituuu..

Kak Sam berkata...

Ya Allah anggunnya...
berkenan i...

ibh_sue berkata...

Asslmkum Rahel.
Betul2 menggoda tau. Tak pnh lg makan or try buat pun. Teringin, kompem kn buat nnti ni.

Bicara Kak Noor berkata...

mantop lah Rahel pasti kena cuba ni tambah2 ada aiskrim memang larissss sangat oleh anak2 akak ni

Qasey Honey berkata...

aduhhhh makcikkk cedapppppnye...hishhh pandai betul awak kecurkan kita yer...byk pulak tu..xabis terbangkan ke sini ehhh...amik resepi tau...tq

izahdaut berkata...

waduhh sedapnyaaaa digandingkan dengan eskrim.. mau secup boleh ngak?

Gee® berkata...

pergh! mengancam!!

d.angel berkata...

baru saja jumpa blog ni...resepi semua nmpk sedap2.. :)

JaSSNaNi berkata...

apooooooooooooo? krep coklat tu ade lagi tak? nakkkkk... isyyyyyy... bawa lari cawan yg ada krep ngan eskrem tu.. uwaaaa.. nak wat malas.. asyik dok kebas org nye je ni.. hehehe

eyeyou berkata...

br lps bekpes ne...dapat ne wat dessert mmg mabelessssssssss aaa..

hana berkata...

tetiba mcm rasa nak bunuh diri... huwaaaaaaaaaaaaaaaa

inahar ali berkata...

woww..sedaapnyer rahel!!

zila norazila berkata...

rahel mlm smalam dh dtg nengok krepe nie..malam nie dtg lg..mmg seyess kecurr gue..klu dkat mmg dh dtg umah nie..he hhee

Shiela berkata...

nampak sungguh nyamanlaa cayangg.. bestnyerr klu dapat semangkok tu.. :b

Puteri Manja berkata...

Salam my dearr sbb tergodass dengan krepe u ni laa dtgnya idea buat yg letak ganache...licinnnn betuiii laa heheh thks to u dearr....