Rabu, 5 September 2012

Kiwi Cheese Tart

Salam manis dan selamat bersiaran.Apa khabar semua? Sihatkah? Tuan tanah sihat dan ceria je hari ni...
Tapi cuaca di Tawau tak seceria tuan tanah...udah berapa hari cuaca di Tawau lain semacam...nak kata cerah tak jugak..nak kata mendung tak jugak...jadi apakah namanya itu?...hem..hinggakan pic yang di ambik pun semacam jer..tapi tak kesah la yang penting petang ni daku bisa menikmati cheese tat yang sodap...setelah beberapa hari asyik sebok je layan tempahan cheese tart..hari ni kerinduan untuk menikmati cheese tat udah terubat...leeeegaaaaa...
Kembali ke tajuk entry...kali ni Rahel buat cheese tat berinti kiwi...waduh sedap banget...skali-skala tukar citarasa memang best...dan kiranya ada kerajinan sikit bab ada buat corak atas cheese tat...kalau dulu asyik dot2 je filling tu...tapi maaf ler bab takde tunjuk cara-cara penyediaan....bab gue tau..u orang memang dah pandai pun kasi corat-coret permukaan cheese tat tu..hihihi..
Oh ya,kali ni Rahel guna resepi Blueberry Cheese Tart dari Kak Hanieliza...cuma inti tu je yang Rahel ganti dengan kiwi filling..so terpulang pada kawan-kawan yer...guna la filling kesukaan masing-masing,tapi kali ni layan dulu Kiwi Cheese Tart....

Kiwi Cheese Tart
Sumber:Buku Resepi/Chef Hanieliza

Bahan A:
125g mentega
125g marjerin
100g gula halus
1 biji telur gred B
500g tepung gandum

Bahan B:(Filling)
250g inti blueberi/inti kiwi

Bahan C:
250g krim keju
50g mentega
80g gula halus

Cara Membuat:
1.Pukul mentega,marjerin dan gula sehingga kembang.
2.Masukkan telur dan kacau rata.
3.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4.Masukkan adunan ke dalam acuan tat dan tekan supaya leper dan kemas dalam acuan tat.
5.Cucukkan dengan garpu supaya doh tidak gelembung.
6.Bakar dalam ketuhar pada suhu 170'C selama 12 sehingga 15 minit.
7.Pukul semua bahan C sehingga gebu.
8.Keluarkan tat dan masukkan inti blueberi/kiwi dan krim keju.
9.Bakar semula selama 5 minit lagi.
10.Angkat tat dan sejukkan.


19 ulasan:

faa.rosli berkata...

sedapnyerr..

mala berkata...

lama tak makan cheese tart. mest sedap kiwi filling tu .. rasa fresh

Mas berkata...

kiwi cheese tart mas tak try lagi..he3
sedapnya tengok...

mama sara nur berkata...

selamat malam Rahel
wow sangat best dpt seketul dua ni
tak penah rasa inti kiwi mesti lg sedapkan
seni sungguh tangan Rahel ni ...cantik dan kemas hasilnya

Qasey Honey berkata...

wah Rahel...cantiknya kiwi cheese tart tu...kemas betul hasilnye tu..kt umh kbetulan ade filing kiwi tu..nti bleh la cuba juga nti..tq resepi..

Kak Sam berkata...

Suka tengok org buat cheese tart, tapi malas betul nak buat sendiri

Melly Octaviana berkata...

Rahel..mau banget kalo di kasi.. cakep cheese tart nya.. :-)

zila norazila berkata...

rahel zila pun dh lama x uat cheese tart..uiitss teringin pulak bila nampak rahel show..cantik bangeett tue:)

ijayuji berkata...

Salam kak rahel!! Kita pun plan nk buat cistart jugak arini tp all time fav flavour lah blueberi ehehe.... Tp mcm malas pulak, buat dia punyer shell dulu sok sok baru picit inti :D Selamat hari raya, maaf salah silap, kekurangan atau terlebih sengaja atau tak sengaja masf zahir batin.

Acik Erna berkata...

Rahel..sedapnya cistart kiwi tu..acik memang suka makan buah kiwi

Tina Othman berkata...

fuyoo, cantiknya tart, jeles tengok

haritu buat time nak balik raya, tapi mcm tak berapa menjadi tartnya, shellnya buruk sangat hehe tapi nyaris rasa sedap, tapi guna blueberry, nanti nak try lah guna resepi rahel ni, selalu tgk je inti kiwi tu

Tina Othman berkata...

rahel

apa beza mentega dgn margerin, guna dua2 butter boleh tak

Rohah berkata...

salam lebaran.
akak pandang pun dah berkenan..camne ni,suka makan tapi asyik pending je nk buat..

Gee® berkata...

wow! terlior tengok... pasti enak nih...

Miss uCu berkata...

kak,sgt menggoda cheese tart itu..nyum3.kemas dan comel..psti yummy3 kn..kalau la dkt,nak je miss berguru,with akk..mnghsilkan mcm2 biskut n kek.begitu juga dgn tart strawbery yg sggh comel dlm blog ni.

Mas Sani berkata...

tak tau nak kate apa tp yg pasti setiap kali mas dtg rmh rahel mesti tekak ni maun terbang ke sane ja...sedapnya kalau dpt rasa setiap jenis kek, biskut n tart dr air tgn rahel sendiri hihihi....

psttt...jam tangan tu cantik la :)))

Amie berkata...

Kalau dah Rahel bilang enak banget kiwi cheesetartnya tu... gue tak jamin 6 biji tu gue cukup makan!

rahel berkata...

Thanks kawan2 sudi singgah n negor...
To Tina....Rahel ikut jer apa kata resepi...nak kena tanya yg pakar la tu kan..hehehe...tapi memang sedap pastry dia tau...

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Rahel :D
Cantik!!!!!! Suka...Cunnnn...Kalau Kak Lin yg buat jadi tak agaknya erk...huhuhuhu