Ahad, 13 Mei 2012

Kek Span Vanila

Selamat malam semua dan Selamat Hari Ibu kepada semua ibu yang tercinta dan tersayang...


Kek Span Vanila
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria

Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A

130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak

40g air
 60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila

Cara membuat:
1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas serap minyak.
   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dg
   kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang
   selama 5 minit.
3.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi
   selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.
4.Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
6.Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.
   Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.
   Biarkan ia sejuk.

Rahel mohon maaf kerana tak dapat terjah dapur kawan-kawan semua..line kat sini tersangat la slow..letak entry kek span vanila pun dah terkial-kial depan lappy...
Selamat mencuba.

21 ulasan:

dapurCikWan berkata...

nampak gebusss ;)

dari dapur nasya berkata...

cantik kek Rahel...mmm Rahel kalau masak apa pun cantik..macam orangnya jugak..ha..ha..ha..

myda_ahmad berkata...

elok je jadinya....

CitarasaKu berkata...

Rahel...nampak gebu kek nie

EmbunRosaliza berkata...

Nampak cantik n gebusss je kek span vanilla tu rahel

Rohah berkata...

gebam gebu..cicah ngan kopi pun sedap juga tau..

ibundo berkata...

salam rahel!!!

♥MAMASYAZA♥ berkata...

alahai nampak gebussss, mesti sedap ni

Cekgu Maz berkata...

cantik betul keknya...klu tambah bluebery nie musti sedap...

tun_telani berkata...

mmg gebu betul nampak kek akak nih.. sure xsedar mkn byk2 slice kan.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

cantik sgt kek nya rahel.. yg biasa akak buat sedikit mendap..

Mamasya berkata...

Cantik kek span rahel....elok naik sama rata dan gebus.akak buat beberapa kali asyik kecut je bila keluar oven, tengok resepi Rahel ni lepas keluar oven terus telengkupkan agar tak mendap..tips berguna ni.
kek black forest kat bawah tu...yummm...sedapnya

@lfidah @dim berkata...

gebunya kek rahel..nak tny tepung kek tue guna tepung apa?

rahel berkata...

@lfidah,tepung kek khas utk buat kek la..i guna brand nona je..tq.

zila 4ever berkata...

rahel..dtg sini nk salin resepi ..he hehe nampak gebuuu sgt2..jatuh cinta tgok:)

KAMI berkata...

dah try resepi ni..suami suke dan puji..dia kate sedap..tp sy gune tepung gandum je

wawa berkata...

Nk tnye boleh? Tepung kek & tepung gandum sama ke? Maaf sye baru belajar nk buat kek. :)

Fiza berkata...

Slm rahel... Knp dkt nk hbs masa 45min tu kek jd kecut? Xsmpt nk telekupkn..huhu

rahel berkata...

Wsalam Fiza...
Adunan tak cukup kembang....

neL berkata...

salam,,,,guna tepung naik sendri boleh ker

rahel berkata...

Nel...mungkin boleh guna tpg naik sendiri,tp kena abaikan baking powder tu.