Isnin, 21 Mei 2012

Kek Coklat Kukus Basah

Selamat petang dan selamat bersiaran kembali.Diharap kawan-kawan semua sentiasa sihat dan ceria.Petang ni Rahel nak ajak kawan-kawan semua singgah cuci mata..skejap pun takpe..janji singgah..hehe..

Hem..buat kek coklat lagi..kali ni Rahel belajar buat yang checkered pulak..agaknya Rahel je yang ketinggalan kereta kan..sebab nampak kawan-kawan ramai yang dah buat checkered cake..
Yang sebenarnya kek coklatnya sudah siap buat dua hari yang lalu,tapi tetiba je mod malas datang jadinya kek coklat tidur je dalam esbok..semalam lagi ingat nak siapkan..tapi masih jugak suam-suam kuku...lepas tu cari-cari idea lagi nak buat corak ape kat kek coklat ni..bila teringat yang acuan checkered cake belum dirasmikan..hem..cepatnya gue sambar acuan tu..apa lagi..kerja-kerja harus diteruskan. 

Bahan Kek
Resepi by:Chef Zubaidah

1 biji kek coklat saiz 9'',lihat resepinya DI SINI dan DI SINI

Mousse Chocolate
Resepi:Rahel

Bahan-bahan:
350g krim putar bukan tenusu-diputar hingga soft peak
100g coklat masakan-dihiris nipis-cairkan dg cara double-boil,biarkan sejuk
1 sudu besar serbuk gelatin direndam dg 4 sb air,dicairkan dg cara double boil-biarkan suam
250g krim putar bukan tenusu-diputar hingga soft peak (yang ini untuk topping)
5 sudu besar blueberry fruit filling (utk topping)

Cara menyiapkan Checkered Chocolate Cake:
1.Potong kek pada 3 bahagian.Kemudian tompkkan 3 lapis kek itudan tekan dengan acuan
   checkered cake.Pisahkan gegelang kek.
2.Satukan 350g krim putar dengan coklat masakan,gaul rata.Tambahkan gelatin.Gaul rata.
3.Sapu seluruh lapisan kek dengan mousse chocolate.
4.Hias permukaan dan tepi kek dengan 250g krim putar tadi.Letak blueberry fruit filling
   di tengah permukaan kek.
5.Letak dalam peti sejuk 3-4 jam sebelum dihidang.

*Rahel tak dapat jelaskan satu persatu cara menyusun kek sebab tak ambil gambar semasa
  proses mendeco kek.Tapi boleh juga guna resepi mousse chocolate ini untuk melepa kek
  walau pun tidak berbentuk checkered.
*Jika ada waktu len kali Rahel akan tunjuk cara-cara penyedian checkered chocolate cake
  yang penting jamu mata dulu..hehe..


Selamat menjamu mata.

38 ulasan:

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Wahhh sangat cantik menarik dan sedap kalau k.ct dapat yg sepotong tu hehehe. masih belum terlambat k.ct lagi lah tak pernah buat hehehe

Qasey Honey berkata...

perghhhh Rahel...cantik bangettt keknye tu...suka tgk...sedapnye xtahan tgk bile lelehan blueberry tu jatuh...terbaik la..

Yatie berkata...

waduhhhh..waduhhhhh..cantiknya kek yg Rahel buat ni..leh buatkan utk akak tak...nnti akak bayar eehhh...

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

C.A.N.T.I.K DAN S.E.D.A.P << sila mengeja bila membaca okeh! :))

FnF Simple Life berkata...

cantik dan kemas sgt cake nih...last week pun sy buat kek coklat kukus...dah siap potong 3 lapis... tak sempat letak ganache...habis dulu ^^

Evelyn Gemina berkata...

Waduh2x kak rahel...buat berliur saja malam2 ni, terbaikkk....nxt time mau cuba....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Rahel cantik..pasti sedapkan.

Rohah berkata...

meriah dan terus meriah dapur mu Rahel dgn macem2 kek...dah mula semput akk meronda dan terjah dapur kengkawan malam ni..apapun ku teruskan juga langkah ku ini..anggun kek mu yg putih gemilauan iteww

Ain Fajar berkata...

singgah jap dah mlm..:), aduina sedapnya nih, cantik pulak tu kemas jak ku tengok dah mcm papan dam pulak..mmg menyelerakan..

::Azura Rahman:: berkata...

xde tinggal ketapinyer dik.. hihihi.. mmg kalau nk buat sesuatu kena ada mood.. kalau x.. simpan je la hasrat nk baking tu kan.. hihihihi.. tapi kek ni sgt gojes la dik.. sayang nk makan.. :D

CitarasaKu berkata...

Salam rahel.... kek checkerboxs tu cantik laa...Saya pun tak buat lagi nampak cam susah saja..hehe nak sekeping boleh..

Mamasya berkata...

Kalau kek Rahel deco sudap pasti menawan....apatah lagi buat checkered kek...yg mmg nampak menarik...berkenan tengok...

zila 4ever berkata...

rahel cyg
tergudaaa gue..ha hahaa kasi sepotong nk rasa nie..:P

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct
Jom la kita buat checkered cake..

Qasey Honey
Terima kasih...nak kena buat gak tu..hehe..

Kak Yatie..
ehehe..malu2 kucing gue kalau Kak Yatie nak oder...bole aje...hemm..

Kak Shahriah Abdullah,
dah berapa kali gue eja huruf yang beso tu..

FnF
hehe..kalau buat kek kena sabar la..letak topping dulu baru makan..

Evelyn Gemina,
hem..awak pun pakar jugak buat kek..mesti cantik hasilnya..

Puan Ros
hem..soooodap..

Kak Rohah,
tima kasih kerana meluangkan masa utk ronda2 dapur Rahel...

Ain Fajar,
kek ni memang sedap dear...nanti cuba ya..

Kak Azura Rahman..
tu la kan..nak kena ada mod betul2 baru buat..klu suam2 kuku baek tak payah buat kan..nanti len pulak jadinya..

Citarasaku,
kalau nampak memang macam susah je nak buat..tapi kalau dah buat baru tau yg buat keknni tak sesusah yg kita sangkakan..

Mamasya..
terima kasih atas kata2 semangat tu..hehe..kalau dah berkenan..harus cuba tau..

Zila 4ever
takde hal punya..bila nak sampai sini? hehe..

Sally Rashid berkata...

cantik sgt rahel..
saya pun tak pernah cuba buat chakered..

Ilhamkreatif berkata...

Salam Rahel...maaf kelewatan singgah sini,sangat cantik kejadiannya..tergoda gitu.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduh rahell... terpegun melihat hasil kerja rahel yg halus ni... tak dpt nak bayangkan mcmana cara membuatnya rahel.. eheheee...

~~zana@pb~~ berkata...

Alahai Rahel, akak lebih lagi tertinggalnya. Acuan checkered apa tu, taktau akak rupanya mcmna. Ce tunjuk skit...
Rajin beno rahel buat kek sedap2, orgnya kurus jek!

Wattie berkata...

Salam Rahel,
Ni yang tak tahan ni, asal singgah jer sini, mesti ada kek, kek dan kekssss.....huwaaaaa....akak nak semuaaa sekali, tak tahan dengan godaannya.....

JaSSNaNi berkata...

Assalamualaikum Rahel,
Lama tak singgah kat rumah sini..
macam2 dah ketinggalan..
sedapnya kek tu.. rahel wat cream dia tu pun cantek.. menarik sangat.. hmmm yg dah potong tu bleh la antar ke sini.. nak test.. :P

quinnie berkata...

wahh cantiknya kek dia..suka tengok...boleh hilang demam kalau dpt kek best cam gini..hehehhe

nasi lemak halba kat bawah ni pun sedap je...huhuhu..nak makan...:)

Chah berkata...

speechless! sangat2 wow!

ogyep yummy mellow berkata...

Rahel,
perfect try... cantik & kemas... rasanya pastilah perfectkan..

Yana Shaiful berkata...

waaaahhhh..cantik cantik cantik..xtau nk ckp apa lg hihii..bestnya klu dpt sepotong nii..yummy ^_^

Mas Sani berkata...

tak tahan..tak tahannnnn...x sanggup nk cuci mata...jeles..jeles...pergi rumah qh ada kek cantik, lalu rumah rahel pun ada kek cantik jugak! Aduhhhhhh... Nakkkkkkkkkkk hehehehe....

myda_ahmad berkata...

cantik deconyer.....saya nie bilalah nk belajar2 wt deco2 kek....mmg x pandai langsung kalau nk mendeco2 nie...

Melly Octaviana berkata...

Sore Rahel.. kalo githu mah melly ketinggalan aeroplane dong bukan kereta lagi,soalnya belum pernah buat checkered cake, pinjam acuan nya dong.. hehe

Cakep deh dekor nya, rahel memang pandai dalam hal dekor cake. i like it .;)

Bicara Kak Noor berkata...

salam Rahel cantik nya kek tu nak puji je rahel ni mmg berbakat, rajin dan kreatif mesti dah habis ni kan..

Zana~Sweet Rose berkata...

salam ziarah & salam perkenalan rahel.. cantik decoration pd cakenya, memang kreatif orangnya.. :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

WOW o_O

Cantik sekali kek Rahel. You are so creative and such a great baker! Nak sepotong kek..no...4 potong! Hehe

rahel berkata...

Terima kasih kepada semua yang sudi singgah...cayang semuanya...

Nieza berkata...

cantik! suka tgk...rajin betul la rahel ni kalau buat kek memang cun abis:)

rahel berkata...

Tenkiu Nieza...rajin bab nak utamakan kampong tengah..hehe..

Diana @ Melley Mey berkata...

Cantiiiknyaa kek tu rahel...
Rahel mmg pandai deco kek... Cantiik

rahel berkata...

Terima kasih Diana...hehe..masih belajar lagi buat deco kek ni..

Shiela berkata...

ya ampunnnnn.. cantekkknyerrr kek mu Rahel cayang.. mmg daku tak terbuat rasanya.. sungguh sedap nampaknya.. nyumnyumm.. :b

rahel berkata...

Shiela...yakin boleh..ngeeee..

lurvely hiijab berkata...

jom singgah blog sy... sy menjual tudung yg gojes masa kini.. tq for support ­