Isnin, 13 Februari 2012

Sotong Goreng Rangup

Selamat petang semua..apa khabar? harap korang semua sihat sentiasa.Hari ni Rahel nak share pulak satu resepi sotong goreng yang rangup,mungkin ada yang tengah cari-cari resepi ni kan? Sebenarnya Rahel slalu guna resepi ni kalau nak goreng sotong,sebabnya memang rangup je kejadiannya..dan gue suka banget..macam tak nak makan nasi dah..asyik layan sotong rangup je..hehehe..





Ok la,jom kita semak pulak resepinya...

Sotong Goreng Rangup
Sumber:Rahel


Bahan:
400g sotong,dibersihkan dan dipotong nipis

Bahan untuk perap:
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil serbuk ketumbar

Bahan untuk Batter:(satukan bahan ini & gaul rata)
50g tepung gandum
50g tepung ubikayu
50g tepung beras
1/2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 1/2 sudu besar minyak masak
165ml air

Cara:
1.Perap sotong dengan bahan perap selama 20 minit.
2.Panaskan minyak yang cukup dalam kuali.Celup potongan sotong ke dalam batter.
   kemudian goreng sehingga keperangan.Angkat dan toskan.



Selamat menikmati hidangan "Sotong Goreng Rangup''.

26 ulasan:

Tina Othman berkata...

nyum sedapnya, nanti nak try lah, minta izin copy resepi ye

Sally Rashid berkata...

sedapnya...mintak sikit

Ucu Faridah berkata...

amboi rahel....agak2 sotong tu muat tak masuk jari manis ucu ni...geram tengok..dn sememangnya ucu hantu sutun..

Ida,Japan berkata...

kalau k'ida nak ratah2 jer rahel...sedapnyer..

rahel berkata...

Silahkan Tina...

rahel berkata...

Sally,awak ada bawak pinggan k?..

rahel berkata...

Kak Ucu,yg ni boleh muat 2 jari manis..

rahel berkata...

Kak Ida,kadang penat gak klu kunyah2 sotong goreng kan?..hehe..

Sally Rashid berkata...

esok pasar tani beli sotong lah..
harus ku cuba sotong goreng ranggup ini...

rahel berkata...

dipersilahkan..buat lebih2 ek..

Mas berkata...

sedapnya klu dicicah ngan sos...

Qasey Honey berkata...

sedap la tgk sotong goreng ni...

rahel berkata...

yup Mas,gandingan yg mantap..

rahel berkata...

Memang sedap di makan begitu saja pun bole,lagi2 klu celup kat sos cili..emm sedapnya.

Chah berkata...

heeeee...dua hidangan berturut2 yg boolat2 yerr... terasa2 plak kerangupan sotong tu, rangup n juicy..perghhh!

Rohah berkata...

Sedap meratah nie...nyap nyap..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel, jelesss nya tgk sotong goreng kat sini, saya kalau goreng bersalut tepung, mesti fail..sotong ke mana tepung ke mana..hu hu hu....

mimie@Sugar 'n' Spice berkata...

Salam Rahel....bestnyer sutun goreng tpg nihh...sy pon x lulus2 lg wat...nk try...nk try....

rahel berkata...

wsalam Mimie..memang best...silahkan mencuba..

rahel berkata...

Wsalam Sue,jangan jeles2...skrg dah ada resepi yg terbaek..cuba la..pasti tepungnya tak terlepas...

rahel berkata...

Betul kak,sampai lenguh pipih mengunyah...

rahel berkata...

Kebetulan pulak ni Chah..hehe dua2nya bulat..

nurul huda berkata...

simple je kan bahan2 die.. nak try lah esok.. huhu

rahel berkata...

Nurul,cuba la..memang senang dan sedap..

Amie berkata...

Ho ho...sotong goreng rangup yea... gue suka berebut makan dengan anak-anak kalau menu begini! Tak cukup buat sekilo...enak banget ni Rahel!

rahel berkata...

Sama la kita Kak Amie,berebut ngan my laling merata sotong goreng,sampai pipih pun penat mengunyah.