Jumaat, 3 Februari 2012

Blueberry Cheese Tart

Selamat pagi semua..apa khabar? dah siap sarapan k belum?..hehehe..kalau ada yang belum siap bersarapan tu..jom singgah sekejap kat dapur Rahel..boleh kita sarapan sama-sama..dapat jugak merasa blueberry cheese tart.Semalam lagi buat tat ni,tapi baru hantar laporan pagi ni..semalam pun nampak kat dapur Hasue jugak.. yang paling bestnya..kami buat blueberry cheese tart pada hari yang sama dan paling menariknya lagi..corak cheese tat kami sma je kan?..hehehe..memang kebetulan yang tak disengajakan..apa2 pun memang best tat blueberry ni..gue suka banget..

Blueberry Cheese Tart
Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies

Bahan untuk kulit tat:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk

Cara:
1.Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
   selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada
   suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.

Inti Keju
500g keju krim
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Blueberry fruit filling secukupnya/Blueberry pie filling

Cara:

1.Masukkan blueberry fruit filling ke dalam bag piping.Kemudian paipkan sedikit ke dalam
   kulit tadi.Ketepikan.
2.Pukul keju krim,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
3.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4.Kemudian masukkan ke dalam bag piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
   Kemudian dot2kan blueberry fruit filling di atasnya sebagai hiasan.
5.Bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180'C.
Oklah.selamat menikmati Blueberry Cheese Tart..

37 ulasan:

Liza berkata...

salam rahel...agak2 ngan bhn2 ni kan, dapat berapa bnyak tart ni...nmpk berkrim sgt cheese dia tu...

rahel berkata...

Wsalam Liza..yang ni Rahel buat guna acuan saiz kecik..tapak acuan 1''..agaknya boleh dapat dlam 60-70 tat kecik,tapi tu pun terpulang pada ketebalan pastry kan..

Kak Sam berkata...

Bestnya. Niat dah ada tapi bila nak realisasikan pun tak tahu. Teringin bangatttt

Chah berkata...

a ahhh...cam berpakat lak....apa kata pakat2 idang kat kawan2 yg dr pagi dok menebeng kt sini ha....

EmbunRosaliza berkata...

Assalam rahel, nmpk sedap sangat cis tat tu, mesti sedap lemak berkrim tu, cantik mulus je chesse tu ,a a, mmg sama ngan hasue heheh

ady berkata...

AS-SALAM Rahel
This is the prettiest..i like

Tina Othman berkata...

wah sedapnya, buat corak mcm ni senang sikit kan

nOOrsha berkata...

salam kak.sedapnye cistat...rajin btol wat cistat..kite je malas sbb leceh nk wat crust tu

:)

Mas berkata...

suka sangat2 cheese tart..
meh 10 ketoiii...

izahdaut berkata...

cantiknya tart cheese dia. kemas hasil tangan rahel. suke tengok

Melly Octaviana berkata...

Siang Rahek.. mau dong cheese tart nya, nanti kita barter sama pisang molen.. mau ngga.. ? hehe

Wani berkata...

rahel, ni mesti dah lama dok kerindu-rinduan dgn ciz tart..... ;p ..ciz tart neh kalo terasa mau nak makan ... mauk jugak dibuatnya .. meh 20 ketoi.. haha..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

akak belum terbuat lagi tat ini..nanti akak ambil resipi ya

nuwairani ismail berkata...

so cute tart tersebut.....terliur nak ngap sebijik!

AZLITA AZIZ berkata...

pagi rahel..
Akak pun suka makan cheese tart dan selalu juga buat sebab anak2 selalu bawa bekal balik asrama..

rahel berkata...

Kak Sam...tak boleh tangguh lagi tu...segera dilaksanakan.

rahel berkata...

Chah,gue uda hidang kat skrin ni..hehe..

rahel berkata...

wsalamRosaliza,u pun prasan gak yg cis tat ni sm ngan Hasue punya cis tat...thanks.

rahel berkata...

thanks Ady..

rahel berkata...

yup Tina...senang dan sedap..

rahel berkata...

wsalam Noorsha...hehe..buat tart sambil ngadap tv baru tak terasa...

rahel berkata...

sama la kita Mas...jemput singgah makan blueberry cheese tart..enak ni.

rahel berkata...

mekasih Kak Izah..

rahel berkata...

siang juga Melly...mau berapa cheese tart?

rahel berkata...

Wani...jomlah kita pakat buat cis tat lagi...

rahel berkata...

Boleh jer Kak Paty..silahkan.

rahel berkata...

Nani,ngap sebiji mesti tak puas..nak bertambah jugak..

rahel berkata...

petang Kak Ita,memang best cheese tat ni..tu la suka makan..

E-na Lovely Kitchen berkata...

suka cheese tart! rahel buat apa pun cantik kemas je...:))

Kama Azura bt Sakimin berkata...

Rahel...
ini mmng fav anak2 kak. Skrg ni kak bancuh jer adunan yang selebihnya diaorg buat...diaorg dah pakar buat cheese tart dah

rahel berkata...

Senang nak buat tapi memang enak kan kak...Rahel pun suka sangat tat cis ni.

rahel berkata...

sama la kita E-na,suka ngan cistat..thanks..

Diana @ Melley Mey berkata...

Cheese tart tu mmg sedap sgt.... Diana n anak2 pun suka sgt makan... Rajinnya rahel buat....

rahel berkata...

Yup,betul tu D..senang buat dan sedap pulak tu.

Fadzillah berkata...

suka juga makan cheese tart ni..

pernah buat dua kali, walaupun letih tp berbaloi sebab menjadi.. ;-)

Tanpa Nama berkata...

Kak rahel lpas dh ltak cheese tu kene bakar lg 15 minit ea..erm x hangus ke nanti kak..pakai api atas bawah ke?-sha-

Siti Nur Shahirah berkata...

Hai Nak Tempah 30