Rabu, 22 Februari 2012

Kek Coklat Tanpa Telur

Selamat bersiaran kembali,apa khabar semua? Harap kawan-kawan semua sihat ek.Kali ni gue tayang kek coklat tanpa telo lagi,sedap pulak kek coklat ni kan? tapi gue sebenarnya dah lupa siapa pemilik resepi ni,so kalau ada kawan-kawan yang tau asal resepi kek coklat tanpa telo ni,tolong bagitau gue yer..



Sebenarnya ni kali kedua Rahel buat kek guna resepi ni dan hasilnya tetap sama,maksudnya time lepas bakar kek ni agak garing permukaan atasnya,tapi bahagian dalam tetap gebu dan lembut walaupun agak padat sikit banding dengan kak Dayang punya resepi eggless coklat cake yang moist lembut.Oh ya,untuk inti dan topping coklat pulak..Rahel masih kekalkan guna resepi yang DI SINI sebab memang serasi sangat,tapi terpulanglah pada selera memasing kan?..





Hmmm...korang nampak ada bebola coklat kat permukaan kek tu kan?..yang tu Rahel buat dari pada kek coklat jugak dan mana-mana kek coklat pun sesuai dibuat macam tu,hanya tambahkan dengan jem buah-buahan jer,pastu gaul sebati dan bentuk bebola kecil,kemudian golekkan dalam serbuk koko dan siap...oklah,Rahel letak dulu resepi bebola coklat ni,mana tau ada yang berminat,silahkan dicuba..jangan ragu-ragu...hehehe..

Bebola Coklat
Resepi:Rahel

Bahan:
200g kek coklat,dihancurkan
2 1/2 sudu besar jem buah-buahan (Rahel guna jem blueberry brand Hero)
2 sudu besar serbuk koko (Rahel guna serbuk koko brand Tudor)

Cara:
1.Satukan kek coklat yang telah hancur dengan jem buah-buahan.Gaul rata.
2.Bentuk menjadi bebola kecil setiap satu 20g.
3.Golekkan dalam serbuk koko.Siap.

RESEPI KEK COKLAT ADA DI SINI 


Selamat menjamu mata...hehehe..

22 ulasan:

Asyifa Mustaffa berkata...

wah..! comel sungguh bebola coklat itu...teringin gue...hehe...:)

Jenniffer berkata...

Terima kasih kerana termasuk saya dalam senarai blog anda.Kek anda cantik! (via Google Translate) - Thank you for including me on your blog list. Your cakes are beautiful!

Sally Rashid berkata...

asyik mengcekelat jer kita nih...
ada potensi nak naik lagi 5 kg..uwaaaa

Qasey Honey berkata...

nmpk sedap kek coklat ni...tliur tgk...
yg bulat kt ats tu mintak seketul bleh...geram tgk..

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

kek coklat..yang umpphhh! nak sepotong tak nak banyak2 sebab perut k.ct ni comel jer..hehehe

rajin betul buat2 kek ya, lain kali pos sikit eh kat umah :)

Melly Octaviana berkata...

Pagi Rahel.. melly pernah buat kek coklat tanpa telur, tapi ngga tau apakah resep nya sama.. rajin deh Rahel kalo buat cake lain kali pos juga yah ke kuching kalo abis pos ke tempat nya kak CT.. hehe

rahel berkata...

Asyifa,mari sini..gue kasi u bebola coklat ni..

rahel berkata...

Sally,
betul2,bole cepat membesar..hehe..

rahel berkata...

Qasey Honey,
Seketul cukup k?

rahel berkata...

Selamat pagi Kak Ct..
Kak Ct,memang gue nak bagi sepotong je,klu bagi byk2 nanti gue tak dapat wo..

Wani berkata...

rahel .. wah jamu mata dgn kek coklat lagikkk ya .. ingatkan ini resepi dari kak dayang tapi bukan ya ... tak dak teelo jugak ni .. ai terasa nak mencuba ini punya egglesscake versi ini pulak.. hihi ..itu macam pop cake la tu kan.. ingat macam coklat ketol2 bulat2 ;p

rahel berkata...

Pagi juga Melly,
harap2 bisa ketemu pemilik resepinya..sebab kayaknya byk juga yg punya resep kek cok tanpa telo kan..

rahel berkata...

Yes Wani,yang ni buka resepi Kak Dayang Jack,harap2 bole cari sumber resepi ni.Silahkan mencuba,sedap gak kek ni,tambah2 lagi klu dibagi krim n coklat toping..emm mantap..

rahel berkata...

Thank Jenniffer.

mala berkata...

yummy chocolate cake!!

rahel berkata...

Mala,jom singgah..rasa sikit kek coklat ni..hehe.

Tina Othman berkata...

aduh sedapnya coklat cake, kalau buat ball ni budak2 senang sikit makan kan

EmbunRosaliza berkata...

Rahel...cantiknya kek coklat tu bersama bebola coklat, mmg kreatif

Diana @ Melley Mey berkata...

cantiknya kek coklat tu rahel... comel2 lg tu bebola coklat tu... nie kalau dapat makan kek nie .. bukan main seronok lg nie... sukanya..

rahel berkata...

Yes Tina,budak2 pasti suka,tapi mak budak lagi suka..hehe..

rahel berkata...

Thanks Rosaliza,sodap ni...

rahel berkata...

Tima kasih Diana...
comel2 pastu sedap dinyam-nyam...memang senang hati makan..