Khamis, 28 Jun 2012

Kek Keju Beri Biru & Pisang

Selamat petang semua...dan salam manis selalu.Diharap kawan-kawan semua sihat dan ceria selalu.Skarang ni cuaca panas terik pulak di Tawau..walau pun ada nampak awan kelabu tapi tak boleh hilang jugak panasnya..korang tau la...kalau tuan tanah sudah kepanasan..mesti mau cari yang sejuk-sejuk punya..mau kasi nyaman tekak dulu.





Kira lama jugak Rahel tak buat kek keju kan...tapi kan..kek ni sudah 3 hari bersemadi dalam esbok..hehehe.Ni pertama kali gue buat kek keju beri biru yang dingin..selalunya buat yang main bakar punya..dan kali ni gue kasi hirisan pisang sikit kat tengah-tengahnya..biar lebih mantop gitu..dan memang serasi banget la beri biru ni digandingkan dengan pisang..tapi ingat! guna pisang ranum tau..jangan guna pisang yang mengkal (separa masak)..nanti keras pulak mau dicucuk dengan sudu..huhuhu.




Bah..ok la tu...skarang time untuk melegakan tekak..nak nyam nyam dulu..dan kalau ada yang teringin menerai kek keju ni..dipersilahkan singgah DI SINI untuk melihat resepinya..sebab tuan tanah nak layan Kek dulu..nanti kalau kek sudah habis baru gue mari.





Selasa, 26 Jun 2012

Mafin Pisang Bluberi

Selamat pagi dan salam manis.Apa khabar semuanya? Sihat kah? Pagi ni kita bersarapan bersama Mafin pisang yang ada inti pai bluberi..memang sedap jugak skali-skala letak inti pai dalam mafin..tadi time makan bukan main laju lagi..skejap je sudah dihabiskan 4 cawan mafin..makin bertambahlah berat badan ni...apa-apa pun memang harus korang try jugak mafin pisang ni..simple bahan-bahannya tapi sedap tau.

Mafin Pisang Bluberi

Bahan-bahan:
150ml minyak jagung
150ml susu segar
250g tepung gandum}
15g serbuk penaik}-diayak
130g gula kastor
100g telur
80g pisang ranum-dilecek

Inti pai bluberi secukupnya

Cara-cara:
1.Satukan minyak,susu,gula kastor dan telur dalam mangkuk.
2.Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik.Kacau hingga sebati.
3.Tambah pisang lecek dan gaul rata-rata.
4.Tuangkan 1/3 penuh ke dalam cawan,sudukan inti bluberi.Tutup lagi hingga paras 2/3.
5.Bakar pada suhu 190'C selama 20-25 minit atau hingga masak.



Selamat menikmati Mafin Pisang Bluberi.

Sabtu, 23 Jun 2012

Hokkaido Chiffon Cake

Salam manis kepada semua pengunjung setia dapur Rahel.Harap semuanya sihat dan ceria selalu.Hokkaido Chiffon Cake perasa strawberi..nyaman bah...
Tetiba teringin merasa keenakan hokkaido chiffon cake yang sememangnya terlalu nyaman lalu kat tekak.Mula-mula dapat merasa kek ni time beli kat satu kedai kek,tersangatlah gebu dan lembut banget tekstur dia..ditambahkan pula dengan inti kastard yang lemak berkrim..waduh..terpaksa kontrol ayu time tu makan sebab takut cepat habis..hahaha..bayangkanlah dalam satu cup tu harga dia RM2.50..memang boleh tahan kan harga dia..tapi pada hari ni daku tak mau beli kat kedai lagi..lebih elok buat sendiri di rumah..dapat jugak merasa sepuas-puasnya..jom kita buat kek pulak...

Hokkaido Chiffon Cake
Sumber:Rahel

Bahan A:
150g tepung kek-ayak 2x
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar susu tepung
100g gula kastor

Bahan B:(disatukan dan dikacau rata)
70ml minyak jagung/canola oil
4 biji kuning telur
100ml susu segar
1 sudu teh strawberry paste/esen vanila

Bahan C:
4 biji putih telur
80g gula kastor
1/4 sudu teh cream of tartar

Cara:
1.Satukan bahan A di dalam mangkuk,kacau hingga rata.

2.Masukkan bahan B ke dalam campuran bahan A.Kacau hingga licin.Ketepikan.

3.Putar putih telur hingga berbuih,masukkan cream of tartar dan gula kastor sedikit demi sedikit sambil putar sehingga naik dan kembang (stiff peaks).

4.Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam bancuhan kuning telur tadi.Kacau perlahan.Kemudian masukkan lagi 2/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur dan kacau sebati dengan perlahan.

5.Sudukan adunan ke dalam cawan kertas (letak cawan kertas di atas alat penimbang,isikan dg adunan kek dan timbang 55g setiap satu cawan ).

6.Bakar dalam oven (rack tengah,guna api atas & bawah) pada suhu 170'C selama 20-25 minit. 
   (tergantung kepanasan oven masing-masing)

7.Setelah masak,keluarkan kek dari oven,biarkan sejuk selama 2-3 minit.Cucukkan nozel ke dalam dasar kek dan paipkan kastad tadi.Taburkan permukaan kek dengan ''snow powder''

Inti Kastad:
70g instant custard powder
200g susu segar sejuk dr pt sejuk
300g dairy whipping cream-diputar hingga gebu

Cara:
1.Satukan custard powder dengan susu segar,kacau hingga pekat.
2.Masukkan whipping cream dan gaul rata.Isikan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bentuk star.

Selamat menikmati Hokkaido Chiffon Cake perasa strawberi.

Khamis, 21 Jun 2012

Tat Kastad Oreo

Selamat bersiaran dan salam manis kepada pengunjung setia dapur Rahel.Diharap semuanya sihat dan ceria selalu.Sudah berapa hari gue siok menguli doh untuk roti..skarang ni cuaca panas banget di sini jadinya gue memang teringin makan hidangan yang dingin tapi kurang manis dan kebetulan masih ada stok kulit tat dalam balang jadi pilihan yang tepat ialah buat tat lagi..tapi yang ni spesial sikit sebab gue ada letak itu biskut oreo punya serbuk dalam kastad..maka jadila Tat Kastad Oreo yang kurang manis dan kalau ada penggemar tat yang manis-manis silahkan ditambahkan gula dalam adunan kastad ni..pasti akan terasa manisnya...jom layan dulu Tat Kastad Oreo ni..
Tat Kastad Oreo
Sumber:Rahel

Bahan:
Untuk resepi kulit Tat sila lihat di sini

Inti Kastad:
70g instant custard powder
200ml susu segar sejuk dr peti sejuk
40g gula kastor->abaikan jika tak suka manis
150g non-dairy whipping cream-dipukul hingga gebu
8 keping biskut oreo tanpa krim-dikisar halus

Sedikit potongan buah kiwi
Sedikit ceri marachino
Sedikit gula pastel
Sedikit decorgel

Cara:
1.Instant Custard Powder,gula kastor dan susu segar disatukan,kemudian kacau hingga pekat.
2.Tambahkan pula serbuk oreo,kacau rata.Masukkan whipping cream dan kacau rata.
3.Isikan ke dalam kulit tat hingga penuh (rata).Hias dengan buah kiwi,ceri dan gula pastel
   Sapukan decorgel pada buah kiwi dan ceri agar kelihatan mengkilat.
4.Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidang.

Selamat menikmati Tat Kastad Oreo.