Awal pagi lagi saya buat ni apam untuk sarapan.Senang sangat membuatnya,tak perlu perap pun apam tetap merekah dan gebu.Resepi ni saya dapat dari blog masakan orang Jepun hihihi.Mula2 tengok gambar yang di dalam blog c Jepun tu memang menarik sangat dan nampak bahan2 serta cara pembuatan memang tak cerewet.Teringin juga merasa so kita buatlah apam ni.
Apam tepung beras ni memang sedap cuma kena siap air minum la time kita makan sebab pandai melekat di langit2,macam buat senaman wajah pun ada hihihi.Buat satu adunan ni dapat 7 ketul apam ja so kalau korang nak buat banyak sila la gandakan bahan-bahan.Selamat mencuba.
Sumber resepi:Encik google
Bahan-bahan:
150g tepung beras
2 sudu teh serbuk penaik
50g gula kastor
120ml susu soya/susu penuh krim
2 sudu besar minyak jagung
Cara membuat:
1.Masukkan tepung beras,serbuk penaik dan gula ke dalam mangkuk,kacau rata.Masukkan susu soya dan gaul rata.
2.Masukkan minyak dan gaul lagi.
3.Tuangkan sama rata ke dalam acuan yang telah disapu minyak.
4.Kulus dengan api besar selama 10 minit.
2 ulasan:
lawanya mekar dia
oh tepung beras je
blh rahel bgtau x tepung beras cap apa tu?
Ye tepung beras cap 3 gajah brand erawan
Catat Ulasan