Salam ceria dan salam pkp fasa 2 di Sabah😊 Semoga tetap tabah dan semangat menjalani kehidupan.Kebanyakan duduk di rumah jadi banyak masa untuk selongkar resepi di sana sini.Dalam group masak² pun memang berlambak² resepi diorang share.Resepi kali ni pun kita ambil dari group masak apa hari ini,resepi viral katanya,jadi daku tak mau ketinggalan juga😁laju ja beraksi😆
Kata tuan empunya resepi,resepi ini sesuai juga untuk buat donut,so terpulanglah pada selera masing²,janji rajin buat.Kali ini daku buat bun sahaja then tabur parutan cheddar cheese atasnya,dalam tak buh inti sebab bahan² terhad😆
BUN VIRAL
Sumber Resepi:Group Masak Apa Hari Ini
Resepi by : Wanda Jasmi
Bahan A:
1 cawan air
1 paket yis (11gram)
3 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar gula
1 biji telur
Bahan B:
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
Cara membuat:
1.Rendam bahan A hingga kembang.
2.Bila dah kembang,campurkan bersama bahan B.Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga betul-betul gebu.
3.Rehatkan doh selama 1 jam atau sehingga 2x ganda kembang.
4.Bila dah kembang,tumbuk doh perlahan² supaya angin dalam doh keluar.Uli lagi selama 5 minit.
5.Bentukkan untuk buat roti atau donut.Boleh masukkan apa² sahaja inti.
6.Selepas bentukkan,biar mengembang 2x ganda sebelum bakar.
7.Sapukan air atau fresh milk di atas roti,taburkan parutan cheddar cheese di atas roti.
8.Bakar pada suhu 160°C selama 20-30 minit.Setelah masak keluarkan dari oven.Sapukan peemukaan roti dengan marjerin@butter.
Thank you💋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan