Salam😘 Setelah sekian lama resepi diperap maka muncullah kerajinan ini hari.Dulu pernah buat da cocoa pau ni tapi masa tu kita belum ada blog masakan,belum ada fb so tak tau mau share di mana itu resepi pau.
Jarang kita nampak orang buat pau kaler coklat sebab lebih ramai yang minat pau putih gebu tapi tekstur sama saja bah.Inti pau pun ada macam2 pilihan.Kali ini daku guna inti ready made ja,beli di bake with yen.Dalam resepi asal guna inti yang berperisa pandan.Len kali mungkin try letak coklat filling pula,baru la meletop.Ok la,semoga dengan adanya resepi cocoa pau ni boleh jadi idea lagi bagi korang yang rajin membuat pau.
COCOA PAO
Sumber:Dim sum goes vegetarian (chin Mun Chong)
Bahan Doh:(8 pcs pau)
200g tepung pau
3g baking powder
4g yis
90g air
7g shortening
45g gula halus
1 sudu teh serbuk koko
1 sudu teh Milo
Inti:
Pandan flavoured mung bean paste (timbang 20g)
Cara membuat doh:
1.Mix air,gula,yis.Rehatkan selama 5 minit sehingga berbuih.
2.Satukan dalam basin;tepung pau,serbuk koko,Milo,baking powder.
3.Kemudian tuangkan bancuhan yis ke dalam campuran tepung.Gaul sebati.Masukkan shortening.Teruskan menguli selama lebih kurang 5 minit.Rehatkan doh selama 30 minit.(tutup doh) Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin.Uli lagi doh sehingga lembut dan licin selama lebih kurang 10 minit.Bahagikan doh kepada 8 bahagian (42g),bulatkan.
4.Sediakan inti.Timbang 20g setiap satu dan bulatkan.
5.Canai leper doh kemudian letak inti.Kelim kemas atau bentuk sesuai selera.Rehatkan lagi selama 30 minit.
6.Panaskan air dalam pengukus.Setelah air mendidih kukus pau dengan api sederhana selama 10 minit.
Selamat mencuba.
Terima kasih😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan