Selalunya kalau petang mesti kita tercari-cari apa kuih yang mau dibuat dan waktu membuatnya tu pun mesti la mau yang
singkat.Kalau boleh pejam mata pun siap sudah kuenya.
Tadi time pi meluncur di google saya ternampak kuih yang comel ni.Terus saya save dia punya resepi sebab nampak senang sangat cara buatnya tu dan yang penting bahan2nya ada ja di dapur.Maka membuatlah kita Kuih Cubit di petang hari.Memang sekejap ja siap sudah dibuat kuihnya.Cute kan nama kuih ni😊Kuih Cubit ni berasal dari Indonesia😁tidak rugi mencuba sebab sedap rupanya.Boleh pulak indak pandai berenti mengunyah...adoii.
singkat.Kalau boleh pejam mata pun siap sudah kuenya.
Tadi time pi meluncur di google saya ternampak kuih yang comel ni.Terus saya save dia punya resepi sebab nampak senang sangat cara buatnya tu dan yang penting bahan2nya ada ja di dapur.Maka membuatlah kita Kuih Cubit di petang hari.Memang sekejap ja siap sudah dibuat kuihnya.Cute kan nama kuih ni😊Kuih Cubit ni berasal dari Indonesia😁tidak rugi mencuba sebab sedap rupanya.Boleh pulak indak pandai berenti mengunyah...adoii.
KUE CUBIT
Sumber:Google
Bahan-bahan:
100g tepung gandum
50g gula pasir
1/2 st garam
1/2 st esen vanila
1/2 st baking powder
1/2 st soda bikarbonat
150ml susu cair
1 biji telur
1 sudu besar minyak masak
Cara membuat:
Campur semua bahan menjadi satu.
Kacau dengan whisk hingga bercampur rata.
Rehatkan adunan selama 5-10 minit.
Panaskan acuan,sapu dengan minyak.
Tuang adunan sampai 1/2.
Panggang sehinggga permukaan kuih nampak gelembung.Kemudian tutup dan teruskan masak beberapa saat.Cungkil dengan cucuk gigi untuk keluarkan kuih dari acuan.Siap.
Pesan:
Masak kuih guna acuan kuih cara atau acuan takoyaki.Boleh juga guna acuan kuih bahulu.
Selamat mencuba.
Pesan:
Masak kuih guna acuan kuih cara atau acuan takoyaki.Boleh juga guna acuan kuih bahulu.
Selamat mencuba.
Bye😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan