Isnin, 21 Oktober 2019

BASIC SWEET BUNS DOUGH




Salam semua😘
Semoga sentiasa sihat,ceria dan bahagia bersama orang tersayang.Kali ni daku mau sharing resepi sweet bun yang selalu ku guna bila terlebih rajin😀Saya suka guna resepi dari Puan Agnes Chang walaupun ada juga join mana2 kelas roti/bun,sebabnya resepi ni sangat simple tapi sangat puas hati dengan kejadiannya.Sedap dan lembut dia punya bun.

Resepi ni boleh kita pelbagaikan,boleh letak topping dan inti yang kita suka.Semalam saya buat bun yang kosong sahaja sebab saya suka gandingkan dengan minuman manis gitew😊


Basic Sweet Buns Dough
Resepi by : Agnes Chang

Bahan A:
400g high protein flour
100g low protein flour
1 tsp bread improver
10g milk powder
1 tsp garam
1 tbsp instant yeast
100g caster sugar
1 biji telur
220ml air

Bahan B:
75g butter/marjerin

Cara membuat:
1.Mix bahan A sehingga jadi doh lembut.

2.Tambahkan bahan B dan teruskan menguli sehingga doh kenyal.

3.Rehatkan doh sehingga kembang 2x ganda (tutup doh dengan tuala lembap)

4.Setelah itu tekan doh guna penumbuk kemudian uli lagi sebentar sehingga lembut.

5.Bahagikan doh kepada bebola kecil (40g) 

6.Bulatkan doh (rounding) kemudian susun doh di atas dulang.Biarkan doh rehat lebih kurang 30 minit.

7.Setelah doh mengembang sapu permukaan doh dengan kuning telur.

8.Bakar dalam oven pada suhu 160°C selama lebih kurang 25 minit.Setelah bun sudah masak,keluarkan dari oven kemudian sapu permukaan bun dengan butter /marjerin.

Nota:
1 adunan boleh dapat 23pcs bun jika timbang berat bun 40g

Selamat mencuba😍

Terima kasih sudi singgah selalu.


Tiada ulasan: