Salam😊
Resepi by Chef Hanieliza
Sumber:Senangnya Memasak Mi,Mihun & Kuetiau
Bahan A:
1 paket mi kuning (dicelur dan toskan)
1 cawan tauge (dibuang akar)
Sedikit bawang goreng
2 keping tauhu goreng }
2 tangkai daun bawang}~dihiris
2 tangkai daun sup}
2 biji cili merah}
3 biji limau kesturi ataupun limau nipis
Bahan B:
2 batang serai}
1 inci halia}
1/2 inci lengkuas}~~dikisar
5 biji bawang kecil}
2 ulas bawang putih}
2 sudu makan cili kisar
Terima kasih sudi membaca😘
Hidang Mi Kari kita hari ni.Lama sudah niat mau buat ni tapi asik tertangguh saja.Kalau mau sangat makan biasanya pergi restoran saja membeli.Baru2 ni pi makan mi kari di satu tempat tu tapi keciwa sikit sebab tak padan dengan harga 8.50 semangkuk,konon mi kari ayam tapi ayamnya sejemput ja pastu tauhu poknya tu liat betul,susah mau dikunyah,pelik tauhu pok liat...adoii.Dalam satu mangkuk hanya ada mi kuning sikit + ayam sejemput + tauhu pok liat + secubit daun ketumbar tu yang dicaj RM8.50😁
Hari ni daku merajinkan diri masak mi kari.Punya la senang.Ingatkan leceh😊Resepi kali ni daku guna resepi Chef Hanieliza,memang marvelous dan sangat puas hati makan.Kuahnya tu sedap dan kaw2.Ku hidang untuk makan tengah hari tadi.
Mi Kari
=======Resepi by Chef Hanieliza
Sumber:Senangnya Memasak Mi,Mihun & Kuetiau
Bahan A:
1 paket mi kuning (dicelur dan toskan)
1 cawan tauge (dibuang akar)
Sedikit bawang goreng
2 keping tauhu goreng }
2 tangkai daun bawang}~dihiris
2 tangkai daun sup}
2 biji cili merah}
3 biji limau kesturi ataupun limau nipis
Bahan B:
2 batang serai}
1 inci halia}
1/2 inci lengkuas}~~dikisar
5 biji bawang kecil}
2 ulas bawang putih}
2 sudu makan cili kisar
3 sudu makan rempah kari (dibancuh dengan sedikit air asam jawa)
1/2kg ayam (dipotong kecil)
1 keping kek ikan (dihiris nipis)
100g bebola ayam
200g udang
5 cawan santan
3 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Bagi membuat kuah,tumiskan bahan yang dikisar dan cili kisar sehingga wangi.Masukkan rempah kari dan kacau sehingga pecah minyak.
2.Masukkan ayam,kek ikan,bebola ayam,udang dan santan.Masakkan sehingga mendidih.(masak)
3.Hidangkan bersama bahan A.
Macam yang korang nampak dalam gambar,saya masak kuah dengan ayam sahaja,kemudian saya hidang dengan tauge,tauhu pok,ayam,cili padi,bawang goreng dan daun ketumbar.Buat ikut apa yang ada di dapur.Tak perlu stress sangat😘santan kotak saya guna 1 1/2 kotak mix dengan air jadikan 5 cawan.Memang kaw2 dan sedap banget.
Selamat mencuba.
Terima kasih sudi membaca😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan