Isnin, 6 Ogos 2018

APAM MEKAR

Salam sayang semua.Semoga ceria2 selalu.Pepagi ni mau share lagi satu resepi apam kesukaan beta.Texture gebu dan lembut.Bila kita bancuh pun memang tidak cerewet.Resepi dari seberang dan uda ramai yang mencuba.


 APAM MEKAR
Sumber:You Tube

Bahan-bahan:(25pcs apam)
200g tepung gandum
200g gula (saya guna 150g gula caster)
2 biji telur B
200ml  air soda
1/2 st garam
1 st vanila serbuk
2 st SP (ovalet)

Pewarna makan:pink,hijau

Cara membuat:

1.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun.Putar dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu ( sy putar selama 7 minit)

2.Setelah kembang,bahagikan adunan kepada dua bahagian.Warnakan.

3.Masukkan adunan ke dalam piping bag.Paipkan secara selang-seli ke dalam cup yang disediakan.(paipkan hingga penuh supaya cantik mekar)

4.Kukus dengan api kuat selama lebih kurang 15 minit.



Terima kasih sudi membaca.Selamat mencuba.