Sabtu, 4 April 2015

Pengat Pisang

Salam ceria selalu..
Akhirnya tertunai sudah hasrat di hati mau makan pengat pisang.Beberapa hari lalu ada la beli satu sisir pisang saba,sebahagian sudah dibuat cekodok,jadi yang sisanya tu kita buat pengat la untuk hidangan petang...ermm sedapnya hirup kuahnya...terasa lemak santan dan gula merahnya....


PENGAT PISANG
Resepi dari Rahel Blogspot

Bahan-bahan:
4 buah pisang saba (guna pisang apa2 pun ok bah)~dipotong serong
50g sagu mutiara~letak dalam saringan dan cuci di bawah air paip
800ml air
100ml santan pekat (sy guna santan dlm kotak ja)
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan disimpul

100g gula merah}
100ml air}-panaskan hingga gula larut kemudian tapis

Cara memasak:
1.Jerang 800ml air hingga mendidih,tambahkan sagu mutiara.Kacau hingga sagu jernih.
2.Tambahkan pisang,air gula merah,santan,daun pandan & garam.Kacau tanpa henti sehingga pisang masak.Sedia dihidang.

Kalau banyak rakyat jelata gandakan saja bahan2nya ya.
Selamat mencuba.


Enjoiiii....

2 ulasan:

Rohah berkata...

memang sedap ni rahel...lebih2 lg klu baru kuar peti ais

rahel berkata...

Betul kak Rohah....nyamannnnn