Jumaat, 19 September 2014

Hazelnut Chocolate Macarons

Salam ceria,semoga sentiasa bahagia.....


Lama juga rasanya saya tidak buat macaron aka cik manis ni...memang tidak boleh diamalkan selalu...boleh menyebabkan diabetes...hihihi.Perasaan yg teringin sangat tu muncul lagi semalam...nasib la ada sikit bahan-bahan dalam peti sejuk..jadi awal pagi selepas sarapan terus start mengadun...nasib la cuaca cerah masa tu...skejap jak adunan sudah kering dan hasilnya sungguh menyenangkan....saya gandingkan dengan green tea yang panas2...sedap pulak hazelnut macaron ni.Anda mahu mencuba?...sila ikut sedikit petua malam jumaat yang saya share...teruskan scroll ke bawah....jom!


Jika kita menggunakan baking paper,sebaiknya guna dua lapisan ya...ini utk mengelak bahagian bawah macaron cepat hangit semasa kita membakar.Saya lebih selesa guna silicone mat sebab ianya tebal dan tak perlu susah2 untuk lukis bulatan lagi.Sekiranya kita menggunakan silicone mat semasa paip adunan jangan terlalu penuh,sebaiknya tinggalkan sedikit ruang di tepi bulatan tu..sebab semasa proses mengering adunan akan melebar ke tepi,

Untuk proses mengering pulak kita kena banyak bersabar ya,sebab yang ni bergantung juga pada keadaan cuaca...lainlah kalau di negeri orang puteh...mereka ada alat pengering khas jadi tak perlu tunggu lama.Bila cuaca panas sekejap saja adunan sudah kering,tapi bila kena cuaca lembap atau hujan maka bersedialah untuk makan hati....kuang kuang kuang.

Oh ya,pastikan adunan benar-benar kering iaitu bila disentuh dengan jari ia sangat kering dan tak melekat pada jari.Jika adunan tidak cukup kering,boleh menyebabkan macaron kita meletup macam gunung berapi or retak semasa proses pembakaran.


Time kita bakar macaron pastikan kita jenguk skali skala ya...takut rentung pulak...hehehe.Pastikan suhu oven kita tu tidak terlalu panas ya...sebab boleh menyebabkan macaron kita jadi cookies or sangat crunchy.Macaron yg berjaya diluarnya rangup ala2 manja n dalamnya kenyal.Oh ya,sekiranya api oven bahagian atas sangat panas sebaiknya sediakan satu keping aluminium foil dan tutup macaron..ini untuk mengelakkan macaron kita jadi keperangan...


Setelah macaron kita sudah masak,keluarkan dari oven...jangan terus pandai2 mahu tanggalkan dari baking paper or silicone mat...tapi sebaiknya bersabarlah sebentar...tunggu dia suam2 kuku baru tanggalkan,kemudian sejukkan sebentar di atas redai.Bila sudah sejuk bolehlah diletak inti coklat dan simpan dalam bekas.Jika tidak habis di makan boleh simpan dalam peti sejuk..tahan 1-2 minggu.


HAZELNUT CHOCOLATE MACARONS
Sumber:Buku Resepi Macarons

Bahan-bahan:
75gm serbuk kacang hazel
115gm gula icing
2 biji putih telur saiz L
50gm gula caster

Inti Coklat:
Hazelnut and Chocolate Spread

Cara-cara:
1.Satukan gula icing bersama serbuk kacang hazel.Masukkan ke dalam food processor.
   Mesinkan hingga halus kemudian ayak.
2.Pukul putih telur hingga berbuih,tambahkan gula caster.Pukul lagi hingga jadi meringue
   (jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak jatuh)
3.Tambahkan campuran serbuk kacang hazel + gula icing.Kaup balik hingga rata.
4.Tuang adunan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel biasa.
5.Paipkan adunan ke atas dulang yg telah dilapik baking paper atau silicone mat.
6.Biarkan adunan kering,jika disentuh ia tidak melekat pada jari.
7.Bakar macaron dalam oven pada suhu 150'C selama 15-20 minit (bergantung kepanasan
   oven masing)
8.Setelah masak,biarkan ia suam2 kuku baru tanggalkan dari dulang.Sejukkan atas redai.
9.Letak inti coklat.


Enjoiii....

3 ulasan:

mama sara nur @ Cik Nor berkata...

assalam Rahel
suka tgk macaron, cantik jadinya
jeless akk tgk he hee

rahel berkata...

Wsalam Mama sara nur
sila jangan jelesss...hehehe...
tq sudi singgah..

Suriati Mokhtar berkata...

Best nya... harus mencuba ni