Salam manis kepada kawan-kawan semua,apa pulak yang kawan2 buat untuk minum petang ni? Rahel rileks je sambil ngadap laptop,faham-fahamlah..semalam dah buat kek mini ni,pastu letak dalam peti sejuk,so petang nanti bolehlah hidang Mini Black Forest Cake,tapi tunggu my laling balek kerja,baru makan kek sambil dating..hihihi...
Ha,yang kat bawah ni pulak dah jadi kek gulong coklat,korang boleh buat macam ni gak kalau rasa-rasa malas nak buat yang bertingkat macam dalam pic kat atas tu..buat je mana-mana yang sesuai dengan selera korang ye.
Mini Black Forest Cake
Bahan Adunan Kuning Telur:
70g coklat masakan
150ml susu cair
60ml minyak masak
6 biji kuning telur
1 sudu teh emulco coklat
110g tepung gandum
20g serbuk koko
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Bahan Adunan Putih Telur:
6 biji putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar
150g gula kastor
Cara:
1.Untuk membuat adunan kunig telur,cairkan coklat masakan dan susu cair dengan cara
double-boil.
2.Dalam mangkuk kecil,satukan minyak masak,kuning telur dan emulco coklat,kacau
rata.
3.Satukan bahan cara 1 dan 2,kacau rata.
4.Ayakkan tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonat ke dalam cara no.3,kacau
rata.
5.Untuk membuat adunan putih telur,putar putih telur dan cream of tartar hingga
berbuih,masukkan gula kastor secara bertahap (3x) sambil diputar hingga gebu
dan bertanduk.
6.Tuangkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur secara bertahap (3x)
sambil dikaup balikkan hingga rata.Kemudian masukkan ke dalam bag piping
dan picitkan ke dalam dulang pembakar sebesar 2''.Bakar dalam ketuhar selama
10 minit pada suhu 170'C.
(alas dulang pembakar dengan baking paper tanpa disapu butter)
7.Setelah masak,biarkan sejuk,kemudian potong tepi dengan kemas.
8.Ambil satu keping kek,picitkan whip cream di permukaan,kemudian beri 1/2 sudu
kecil inti blueberry,kemudian tompok satu keping kek di atasnya dan picitkan lagi
whip cream di permukaannya,kemudian beri lagi 1/2 sk inti blueberry dan akhir
sekali tompokkan satu keping kek lagi di atasnya,picitkan whip cream,kemudian
tabur coklat kikis di atasnya.Ayakkan sedikit serbuk koko di atas coklat kikis tadi
dan hias dengan hirisan strawberry.
9.Simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidang.
Sediakan bahan untuk topping dan inti:
150g blueberry fruit filling,campur dengan sedikit air panas jika terlalu pekat
80g coklat masakan,dikikis kasar
1 1/2 cawan non-dairy whipped cream,diputar hingga gebu (bertanduk)
buah strawberry secukupnya untuk hiasan,dibelah empat (ikut selera)
30g serbuk koko
24 ulasan:
OMG.. SEDAPNYERRRR RAHEL... aduhhhh... :P
hai Rahel..
rajinnya dia...
Sedap makan utk minum petang rahel..
hehehe...nanti nak makan sepuas-puasnya..nyam nyam nyam..
hai Kak Ita,ni tekak punya pasal,macam2 yang dinak..hehehe..
Rahel.. melly datang rumah yah, mau makan kek dan initp yang mau dating.. hehe
so cantik the cake :-)
haih....rajinnya dia buat bertingkat2 mcm tu...adui....cumil2...
aduhhhh...bikin tliur betul la...
bestest! cantik tul cotet2 buttercream tu...u olsss dating, ai makan kek? aci?
fuiyooooo..dapnyer..x tahan nengok..jeles aar owg dating mkn kek cenggini..fuhh!
amboi.. cantik nye kak rahel.. dah lama teringin nak buat kek black forest tapi tak buat2 lagi.. sedih nye.. huhu
cantik la kek tu....
rahel tadi tersilap komen ingat yng dorayaki tu mini black forest .. sebab ternampak sama hiih... tergoda dan terus tergoda .. apasal tayang kek banyak2 ni jealous tau ..meh sepiring :P
tak dapat yg bertingkat yg bergulung pun tak pe...tp stawberi x nak sebelah nk sebiji tau...
Boleh aja Melly,tapi kamu nggak bole ngintip loh..
thanks Mala.
Cikgu Nani,biasa la..orang takde kerjaan ni..
Qasey,kena siap tisu klu masuk sini..hihi.
thanks Chah,kami mkn kek sambil dating..hii..hi.
Ina,awak pun kena buat gak kek kecik cam ni,bole mkn sambil dating ngan laling.
Nurul,akak pun kdg dtg malas gak,tp klu asyik layan malas je..memang takde benda yg nak jadi.
tima kasih Cekgu Mas.
Dah hagak dah..huhuhu...
gue suka makan kek,klu tak mkn kek dalam sehari gue boleh fening2 tau..hehe..
Boleh je Kak Ucu,datang sini la kita mkn kek sama2.
Catat Ulasan