Selamat berhujung minggu semua...ada apa-apa rancangan k petang ni?..hehehe...Oklah,memandangkan dah berapa hari menghentam kek je..so petang ni Rahel tukar selera pulak kepada menu yg pedas-pedas..nampaknya skarang tengah demam mkn pedas-pedas kan? Dah berapa hari ni Rahel nampak korang punya menu yang guna sambal belacan..memang menyelerakan betul..terliur-liur gue tengok tau..
Baeklah kawan-kawan...menu kudapan petang ni ialah Solok Lada,tapi yang ni pun Rahel buat ikut selera Rahel...sebab lain orang lain seleranya..tapi yang pasti ianya memang enak di makan panas-panas bersama sos cili atau pun sambal belacan..dan minumannya pulak ialah secangkir nescafe panas...bukan selalu gak minum nescafe,tapi skali-skala tu memang ada keinginan gak menghirup nescafe yang hangat.Okla,kita teruskan pulak kepada resepinya yang simple dan mudah disediakan...
Solok Lada
Resepi:Rahel
Bahan:
1/2 cawan isi ikan tenggiri yang sudah dicincang halus
1/2 cawan kelapa parut putih
1/2 susu kecil minyak bijan
2 1/2 sudu makan tepung jagung
sedikit lada putih
sedikit garam
sedikit serbuk pati ayam
12 tangkai lada hijau,belah dan buangkan bijinya
Cara:
1.Satukan semua bahan dan gaul hingga mesra.
2.Ambil sedikit adunan dan sumbatkan ke dalam lada hijau.
3.Goreng hingga keperangan.Angkat dan toskan.
4.Hidangkan bersama sos cili atau sambal belacan.
Selamat menikmati Solok Lada dan Nescafe Panas...
12 ulasan:
Salam rahel.Kalau kami org kelantan solok lada kena le makan dgn nasi kerabu baru le menjadi.Belum pernah cuba dgn nescafe....
As-salam sis..nampak menarik sis, i x pernah buat menu nih..
Malam Rahel.. Mau dong solok lada nya, belum pernah coba makan ini.
wsalam Puan Ross....skali skala kena gandingkaan ngan minuman panas...best tau..
Wsalam Sis,menu org Kelantan ni...cuba la..
Malam juga Melly,silahkan ambil berapa tangkai solok lada...kalau mau coba..silahkan..enak kok..
sedapnya solok lada..biasa makan yang mentah je,makan dengan nasi kerabu. wah..ni menu baru ni,boleh try goreng pula lepas ni. makan ngan sos n sambal belacan... ;)
Wah! menu menarik nih... tak pernah lagi makan... nk cubalah
Gee..memang menarik...mkn panas2 cicah sos cili/sambal belacan..perghhh..mantaps..
JR,tak pernah lg rasa yg mentah punya...
kompem u suka cara goreng n mkn ngan sos cili/sambal belacan..
insyaallah nti i nk cuba sis..tq sis..
ok...
Catat Ulasan