Selamat menjelang tengah hari...apa khabar semua? Hari ni line mengong banget..dah 3 hari talian TMwifi buat hal...jadinya gue susah banget mo merempit ke blog korang semua...pastu nak balas komen-komen dari kawan-kawan pun sangat susah.
Oklah,ni saja Rahel tayang Kek Gulung Marble,sebab dah abis dibedal semua tadi.Kalau masih ada...takut nak tayang,sebabnya nanti ada pulak yang mintak...hihihi,memang ayat org kedekut punya.Kalau korang nak tau,kek gulung mcm ni memangcerewet sikit pada pendapat Rahel la..sebab masih belajar lagi menggulung kek,tersilap sikit je kulitnya dah terkoyak..pastu klu tak hati2 time menggulung pun bole pecah kek tu..tapi kalau makan..punya la sedap.
KEK GULUNG MARBLE
Egg Yolk Batter:
2 egg yolks
50ml milk
1/2 tsp vanila
20g caster sugar
60g self-raising flour
Egg White Foam:
2 egg white
1/4 tsp cream of tartar
40g caster sugar
Method:
1.To make egg yolk batter,combine egg yolks,milk,vanila essence and
sugar in a mixing bowl.Fold in sifted flour until forms batter.
2.To make egg white foam,beat egg whites and cream of tartar until mixture
forms solf peak.Gradually add in sugar,beating at high speed until frothy
and stiff peaks form.
3.Gently fold beaten egg white foam into egg yolk batter until blended.
4.Pour batter into ungreased 6-in (16 cm) tube pan.Bake in preheated oven
at 170'C for 30 minutes or until cooked.
5.Remove from oven,invert cake onto table until completely cooled.
Kalau korang nak buat Kek Gulung Marble ni,Rahel guna resepi vanilla chiffon cake yang dulu pernah Rahel tayang kat SINI,cuma Rahel nak pesan sikit,gunakan 2 lapis kertas minyak utk melapik dulang pembakar tanpa digriskan,kemudian guna api bawah sahaja time bakar kek...itu aje...
Selamat menikmati Kek Gulung Marble..
20 ulasan:
Emmmm...bestnya dapat segulung ni alangkah bestnya...lum rajin lagi nak menggulung2 kek..he he ..:)
Wah..awalnya Kak Cek sampei..tengah merempit kat blog la ni..hihi..
rajinnya buat kek gulung..
cantikkkkkk la...
cantiknya kek gulung tue :)
Siang Rahel. salut deh sama rahel pinter sekali buat cake,cake nya pun cantik cantik,melly belum bisa lagi buat bolu gulung, pernah coba sekali buat tapi pecah lah pas di gulung, sejak itu belum pernah buat lagi,,hehe
bab mengulung ni yang malas sesangat...tapi kalau bab mengap..no hal punya..buat masa skrang ni cuma rajin gulung kertas jah..hahaha...
sedapnya marble kek .. pandai la rahel bab2 gulung kek ni .. lom sampai seru lagi nak main2 gulung kek nihh..
salam rahel...betul wani cakap tu, pandai betul rahel gulung kek...comel jer...
As'salam Rahel
Selamat petang, k.ct pun lambat juga datangnya ni. tenet dah mula mengong. Kalau pagi laju sikit bila petang mula lambat macam siput. malam lagilah pukul 10 mlm dah payah nak on9..tension tau!
K.ct tengok dah cantik gulungannya tu..samalah k.ct pun kadang2 seram juga nak gulung2 kek ni takut pecah. Memang banyak kerja kalau buat kek gulung2 ni kan rahel :)
Assalam Rahel...waahh lama x jenguk, mcm2 menu dah keluar...sori la akak bz sikit...semua menggoda jek...rajin sungguh wat swissroll ni Rahel...pisang roll keju kat bawah tu pun menarik, ringkas tp ada kelainan.. ^__^
thanks Mas...awak pun bole buat yg cantek2...
thanks Noni...awak pun bole gak buat kek gulung yg cantek..
mat sian juga Melly,
gue juga baru belajar buat bolgul ni..
kapan2 belajar lagi ya Melly..biar cantik jadinya...
Kak Ucu,Rahel pun laju gak klu bab gulung kertas..hahaha..
thanks Wani..jom kita pakat buat kek gulung lagi..hihi..
Amboii Liza,saje la puji2 Rahel tu...ni mesti nak ambik kek gulung kan..kan..
Wsalam Kak Ct,
Selamat pagi..ehehe..dah pagi la pulak...
memang klu bab menggulung kek ni leceh betul kan..tp klu yg dah pakar tu..agaknya mcm mkn kekacang je kan..hehe..
Wsalam Kak Ummi,memang melepas la separuh resepi ni...alah skali skala je buat kek gulung ni kak..tengok mod gak..
aduhai canteknya rahel..mmg teringin sgt nk wat kek gulung ni..tp takut x jadi..salu fail je xleh gulung..nmpak cntik kek gulung ni rahel:)
thanks Noorsha,klu dah selalu fail..maknanya jgn putus asa..kena cuba lg tau...
Catat Ulasan