Selamat petang semua..tengah buat apa tu? Setiap hari daku fening ja pikirkan..nak masak apa..nak buat kuih apa lagi...walaupun hari2 ngadap laptop google sana google sini cari resepi tengok dapur kawan2 tapi masih jugak fening..kenapa ek??? tolonglah jawab.
Wokelah...kembali ke tajuk entri pulak..untuk pengetahuan kawan2 semua Rahel ni suka makan roti tapi belum lagi pakar bab meroti ni,masih banyak yang peelu dibelajar.Resepi kali ni Rahel tengok dlm buku resepi yang bertajuk I CAN BAKE & baru ja pagi tadi Rahel perasan yang resepi bread cake yang Rahel selama ni fikir susah tu rupa2nya antara resepi roti yang paling tidak cerewet..haa tu pun setelah baca resepi tu dengan teliti..hihihi..kesian betul,tapi sendiri mo ingatlah,lenguh lengan dan bahu menguli tepungπ
Oklah..Rahel cerita sikit pasal bread cake ni,teksturnya sangat gebu,lembap dan sangat wangi..tak sia2 menguli doh lama2..hasilnya sungguh memuaskan.
Oklah..Rahel cerita sikit pasal bread cake ni,teksturnya sangat gebu,lembap dan sangat wangi..tak sia2 menguli doh lama2..hasilnya sungguh memuaskan.
Bread Cake
Resepi:Agnes Chang (I CAN BAKE)
Bahan Bread A:
200g tepung roti (Rahel guna tepung gandum)
1 1/2 sdb serbuk koko
1/2 sdt garam
70g gula kastor
1 sdt yis segera
1 sdt bread improver
Bahan C:
140ml air
40g mentega (Rahel guna marjerin)
Cara:
1.Ayak bahan A ke dalam mangkuk,masukkanbahan B dan gaul rata.Perlahan-lahan tuangkan air sambil menguli doh sehingga lembut.Masukkan mentega dan teruskan menguli sehingga doh lembut dan kenyal,jika doh ditarik tidak terputus.
2.Kemudian ketepikan doh sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.
3.Tekan doh,kemudian uli sebentar sehingga lembut.Bahagikan doh kepada 16 bahagian (26g) dan bulat-bulatkan,kemudian susun dalam loyang yang telah dilapik baking paper.Biarkan mengembang selama 30 minit sebelum dibakar
20g tepung biasa} (Rahel guna tepung gandum)
20g tepung jagung}
30g gula kastor
3 biji kuning telur (Rahel guna telur saiz B)
30ml minyak jagung
30ml jus pandan
beberapa titik pewarna hijau
Bahan B:
3 biji putih telur (Rahel guna telur saiz B)
1/2 sdt cream of tartar
30g gula kastor
Cara:π
1.Satukan bahan A dalam bekas,kacau rata.
2.Pukul bahan B sehingga gebu (bertanduk).
3.Satukan bahan A dan bahan B,gaul rata.
4.Tuang adunan kek ke dalam loyang yg berisi doh roti tadi.Bakar dalam oven selama 40-45 minit pada suhu 180'C.
Sedap bread cake niππ
Terima kasih sudi singgah siniπ
13 ulasan:
Salam rahel elok cantik gebus kek roti tu menarik dan behasiat...nak pulak buat utk teh time pekena teh o yee..betul2 kekadang poning juga nak pikir masak apa hari2..tp nasib de kakawan ada membantu
saya belom pernah cuba buat bread cake..pernah juga nampak resepi di blog kak azlita. tapi belum sampai seru lagi mo buat ni...tengok kak rahel buat, macam senang ja...
wsalam Sheila Shafeareen
Memang gebus jerkek roti ni,wangi pulak tu..sesuai beno tuk hidangan sarapan dan minum petang..cuba la..tak susah tau..
Nuwairani
Senang jak buat ni..cuba la..mesti Nuni akan suka..sedap tau..
sedap nampak roti cake tu rahel :)
K.Nor
kalau dah rasa bread cake ni..mesti suka..sedap.
cantik menggebu walau rahel hanya guna tpg gandum...mcm ni boleh try nnt
Rahel....nampak gebu je roti ni...kak cek lum penah try buat bread cake ni...cam nak cuba je...amik resepi dululah...tq kongsi resepi...:D
Iza Akma
betul tu...tetap gebu n lembut walau guna tpg gandum jew,mekasih sudi singgah.
Kak Cik Cek
Gebus bread cake ni..cuba la ye..silahkan2 ambik resepinya..
Yana br nak blaja bt roti..nnt nk try bt bread cake ni plak..ok jgk wlaupun guna tpg gandum jee.. gebus gebas jer hehee
Yana Shaiful
Sama la kita klu mcm tu,baru gak belajar buat roti ni..ehehe..naseb baek menjadi,memang tak rugi mencuba resepi ni..sedap.
Assalamualaikum Rahel
sedapnya kalau dpt buat minum petang nie...lebih2 lagi skrg musim hujan aja...perut pun asyik lapar aje...nak kena sumbat...hehe.
Kak Nur minta izin nk link your blog ya!
Wsalam Nuridah,
mekasih sudi jengah dapur Rahel...roti kek dah abis..tak dpt bagi Nur rasa..hehe..selalu je hujan ni..
Loyang saiz brapa
Catat Ulasan