Khamis, 29 September 2011

Vanila Swiss Roll

Selamat bertemu kembali,kali ni nak share satu resepi kek yang mudah,terasa terpanggil pulak untuk mencuba,memandangkan udah ramai rakan2 FB yang bertanya mengenai kek gulung ni & ini je yang baru Rahel buat untuk kudap2an...resepinya paling mudah & bahan2 pun tak banyak..rasa pun sedap sangat..oklah kawan2..jika berminat ngan vanila kek ni boleh jenguk resepi di bawah sana.




Vanila Swiss Roll

Bahan:
4 biji telur
75g gula kastor
1 st ovalet
60g tepung superfine/tepung kek}
1/2 st baking powder},ayakkan
10g susu tepung
1/2 st esen vanila
75g mentega,dicairkan

Cara:
1.Pukul telur,gula dan ovalet sehingga kembang.
2.Tambahkan tepung superfine dan susu tepung sambil diayak
   & digaul rata.Masukkan esen vanila.Gaul rata.
3.Masukkan mentega cair sedikit2 sambil digaul perlahan hingga rata.
4.Tuang ke dalam loyang 26x26x3cm yang telah digris dan dilapik dg
   kertas pembakar.
5.Bakar selama 25 minit atau sehingga masak pada suhu 170'C.
6.Biarkan sejuk baru beri krim dan gulung kemas.

Bahan Inti:
125g krim keju
40g gula kastor

Cara:
1.Pukul krim keju dan gula kastor sehingga berkrim dan lembut.
2.Sapukan pada permukaan kek,kemudian gulung dengan kemas.




Enjoiii...

4 ulasan:

ady berkata...

as-salam
cantiknye swiss roll..npk kemas gulungan kek swiss rool tu..

rahel berkata...

w.salam Ady,ni kena hati2 time buat...baru dapat yang kemas cam ni.mekasih Ady kerna sudi tinggalkan jejak.

idayu berkata...

kak...ada resepi swiss roll vanila ni?..hihihi..tq

rahel berkata...

Idayu...perhatikan tulisan kaler biru kat atas pis tu "i love cake" klik kat link tu..