Selamat petang semua..apa khabar? dah minum petang k?,kalau ada yang belum lagi minum petang..jemput singgah kat dapur Rahel..kita minum petang sama-sama..tapi kali ni Rahel buat tart coklat blueberry je..ada berapa potong lagi dlm acuan,cepat-cepat siapa cepat dia dapat..hehehe..
Tart Coklat Blueberry
Sumber:Buku resepi
Bahan:
225g tepung gandum
125g mentega
30g gula kastor
1 biji kuning telur
1 st air
1 st esen vanila
secubit garam
Cara:
1.Putar mentega,gula kastor dan esen vanila sehingga kembang.Masukkan-
telur dan air.Putar lagi hingga berkrim.Kemudian masukkan tepung gandum
dan kacau rata hingga menjadi doh.
2.Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tart.Cucuk dasarnya gd-
garpu.Bakar pd suhu 160c selama 25 minit.Keluarkan pastry tart dari
acuan dan biarkan sejuk.
Bahan inti Coklat dan Blueberry:
6 sudu makan blueberry preserve
50g coklat masakan
1/2 cawan susu segar
1 st esen vanila
2 sudu besar tepung jagung
Hiasan:
60g coklat masakan,sagat
Cara:
1.Satukan bahan inti dan masak sampai pekat.Biarkan suam.
2.Isikan tart dg bahan inti yg sudah suam.Kemudian hias dg coklat yg
di sagat.
Selamat mencuba...enjoiii.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan