Salam...
Selamat malam kepada yang berkunjung malam ini.Sebelum masuk berehat kita nak share dulu resepi blueberry cheese cake yang kita buat petang tadi.Kali kita buat dalam bekas kecik2 biar senang hidang gitu..kalau buat dalam Loyang besar kena potong2 lagi kan? Jadi kita rasa lebih elok jika diletak dalam ramekins.Resepi macam biasa dicedok dari buku resepi,pada yang nak try tu silahkan err..sedap tau...
Selamat malam kepada yang berkunjung malam ini.Sebelum masuk berehat kita nak share dulu resepi blueberry cheese cake yang kita buat petang tadi.Kali kita buat dalam bekas kecik2 biar senang hidang gitu..kalau buat dalam Loyang besar kena potong2 lagi kan? Jadi kita rasa lebih elok jika diletak dalam ramekins.Resepi macam biasa dicedok dari buku resepi,pada yang nak try tu silahkan err..sedap tau...
Blueberry Cheesecake
Sumber:Buku Resepi
Base:
80g mentega,cairkan
Inti keju:
400g krim keju
100g gula kastor
3 biji telur
130g dairy fresh cream
1 st parutan kulit lemon
1 sdb air perahan lemon
50g blueberry segar
Topping:
blueberry filling
Cara:
1.Satukan biskut hancur dg mentega cair.Mampatkan dalam acuan ".
2.Pukul krim keju & gula sehingga lembut.Tambahkan telur satu persatu
sambil dipukul rata.
3.Masukkan krim masam,parutan kulit lemon,perahan lemon,blueberry.
Gaul rata.Tuang ke dlm acuan berisi biskut tadi.
4.Bakar dlm oven yg sdh dipanaskan selama 30 minit atau sehingga masak
pada suhu 180c.Keluarkan dr oven & biarkan sejuk.
5.Simpan di dalam peti sejuk selama 4-5 jam baru hidang.
6.Hias dengan blueberry filling.
Enjoiii..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan