PAU GEBU
Sumber:Buku Resepi
Bahan Untuk Doh:(10 pcs pau berat doh 41gram)
250g tepung pau
1/2 sudu besar yist
20ml minyak zaitun
145ml air suam
1/2 st baking powder
1/4 st garam halus
Bahan Untuk Inti:(berat inti 20gram)
100g kelapa parut putih
60g gula merah
5oml air
Cara untuk membuat doh:
250g tepung pau
1/2 sudu besar yist
20ml minyak zaitun
145ml air suam
1/2 st baking powder
1/4 st garam halus
Bahan Untuk Inti:(berat inti 20gram)
100g kelapa parut putih
60g gula merah
5oml air
Cara untuk membuat doh:
1.bancuh yist,air suam,gula dalam cawan,ketepikan selama 3 minit.
2.masukkan tepung pau,baking powder,garam,minyak zaitun dlm mangkuk,gaul rata.
3.tuangkan bancuhan yist sedikit demi sedikit sambil digaul rata,uli lg 10 minit.
4.biarkan doh naik selama 45 minit,tutup doh dg tuala lembab.
5.kemudian tumbuk doh untuk mengeluarkan angin,buatkan bulat2 41g setiap satu.
6.kemudian beri inti,ketepikan lg selama 15 minit,tutup pau.
7.kukus pau selama 10 minit.
Cara membuat inti:
Tiada ulasan:
Catat Ulasan