Selamat petang dan selamat bersiaran kembali.Apa khabar semuanya? sihatkah? Kalau dah selalu buat roti makananya mod menguli sudah mari..jadi jangan heran kalau hari-hari gue tayang roti..sebaik-baiknya joinlah Rahel menguli doh...ahakss.
Bahan:
Untuk doh roti :
Bun Sosej
Sumber:Rahel
Bahan A:
240g tepung roti
60g tepung red rose
50g gula kastor
5g garam
10g susu tepung
2 sudu teh yis segera
1/2 sudu teh pemantap roti
1/2 sudu teh pelembut roti
Bahan B:(disatukan,kacau rata)
1 biji telur C
150g air sejuk
Bahan C:
30g unsalted butter
Bahan D:
1/2 sudu kecil minyak jagung
Sapuan telur:(disatukan & kacau rata)
1 biji telur C
50ml air
Sosej secukupnya
Sedikit bijan
Sedikit mentega
Cara:
1.Masukkan bahan A ke dalam mangkuk besar,kecuali garam.Kacau rata hingga mesra.Masukkan pula garam,kacau lagi sehingga sebati.
2.Masukkan telur+air perlahan-lahan sambil diuli hingga sebati.Masukkan pula mentega perlahan-lahan (3x) sambil diuli hingga rata.Teruskan menguli doh selama 50-60 minit untuk mendapatkan doh yang betul-betul kenyal.Masukkan pula minyak jagung,uli rata.
3.Biarkan doh mengembang selama 45-60minit.Setelah kembang,sapu tangan dengan sedikit minyak dan tekan-tekan doh untuk keluarkan angin.Bulatkan doh kembali.Rehatkan lagi 15 minit.
*Sentiasa sapu tangan dengan sedikit minyak/tepung jika doh melekat pada tangan.
*Doh harus diuli hingga betul-betul kenyal untuk mendapatkan bun yang enak dan sentiasa lembut walau pun disimpan dalam bekas kedap udara selama 2-3 hari.
*Jika terdapat gelembung2 udara semasa mencanai doh tekan2 dengan telapak jari utk keluarkan angin.
10 batang sosej
Sedikit daun bawang kering
Sedikit mentega
Egg Wash:(satukan dan kacau rata)
1 biji telur C
50ml air
Cara membuat Roti Sosej Pintal:
1.Setelah doh diuli hingga kenyal.Timbang doh 50g setiap satu dan bulatkan. (lihat gambar di bawah)
2.Canai doh bentuk bujur dan letak 1 batang sosej di atasnya.(lihat gambar di bawah)
3.Hiris bahagian tepi kiri dan kanan doh (lihat dalam gambar di bawah ).
4.Mulakan memintal dengan mengambil hirisan doh sebelah kanan diikuti doh sebelah kiri. (lihat gambar di bawah)
5.Pintal kemas-kemas,sebelum sampai ke penghujung,pintal doh yang paling hujung (seperti pd gambar di bawah ni) dan last sekali pintal hirisan doh no 2 dari hujung dengan kemas.(cubit-cubitkan hujung doh agar tidak terlepas ketika mengembang).
6.Biarkan doh mengembang selama 50-60 minit.Setelah mengembang sapukan egg wash di permukaan doh dan taburkan daun bawang kering.(seperti pada gambar di bawah ini).Bakar Roti Sosej Pintal pada suhu 160'C selama 25 minit atau sesuai suhu oven masing2.
7.Setelah masak,segera keluarkan dari oven dan terus sapu permukaan roti dengan mentega.Hidangkan bersama minuman kegemaran anda.