Ahad, 26 Mei 2013

CHOCOLATE CHEESE TART

Selamat malam,semoga ceria selalu.

Setelah beberapa kali mendapat tempahan tat coklat baru kali ni Rahel sempat share resepinya.Ada kelainan pada tat coklat ni..pahit-pahit manis gitu ditambah dengan ganache sebagai topping maka bertambahlah sedapnya...mungkin lain kali kena bagi fresh cream sebagai topping untuk padankan dengan rasa coklat n cream cheese...tapi itu kena tunggu makcik rajin la.Kepada teman-teman di luar sana yang sering bertanyakan resepi tat coklat ni silahkan mencuba yea...resepi dah siap..mudah aje cara penyediaannya.Sebelum kita tinjau resepinya Rahel nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada Kak Wan kerana sudi kongsi resepi chocolate cheese tart yang sedap.Minta ijin yea untuk I perpanjang pulak resepinya di sini.Terima kasih.

CHOCOLATE CHEESE TART
Diolah oleh:Rahel Blogspot

Bahan Pastry Tart:
250g tepung gandum
125g mentega
1 sudu besar serbuk koko
60g gula icing
1 biji telur gred B
1 sdt esen vanilla
1 sdt air

Acuan tart 5.5cm

Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan-bahan,ramas hingga sebati.
2.Ambil sedikit doh,tekankan ke dalam acaun tart.Kemaskan tepinya.Buat sampai habis.
3.Cucuk sedikit dg garpu.Bakar pastry tart di dalam oven pd suhu 170'C selama 25 minit.
4.Setelah masak,kemluarkan dari oven dan biarkan sejuk.

Chocolate Cheese Filling
Sumber:Citarasawan

Bahan-bahan:
250g cream cheese (suhu bilik)
50ml UHT whipping cream
80g coklat masakan (dicairkan)
1/2 sudu besar coklat emulco
60g gula icing
60g mentega
1 biji telur

Cara membuat:
1.Pukul cream cheese bersama gula icing,mentega hingga sebati.Masukkan telur,coklat
   masakan,coklat emulco dan whipping cream,putar sekejap hingga adunan sebati dan
   tidak berketul.Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
2.Picit adunan cheese ke dalam kulit tart dan bakar sekejap selama 5-8 minit.
3.Biarkan sejuk dahulu baru dihias dengan coklat ganahe atau hias mengikut selera anda.


GANACHE
Sumber:Pabulous Cake Business

Bahan-bahan:
300g dark compound chocolate
200g UHT whipping cream
50g unsalted butter

Cara-cara:
1.Panaskan whipping cream hingga berbuih ditepinya.Tambahkan coklat dan kacau hingga
   coklat larut.Tambahkan butter.Kacau hingga sebati.
2.Biarkan ganache sejuk sebelum diguna.
3.Setelah ganache agak keras masukkan dalam piping bag yg diletak nozel star.Picitkan ke
  atas chocolate cheese tart.


Terima kasih kepada yang sudi order.Selamat menikmati.

11 ulasan:

mama sara nur berkata...

selamat malam Rahel
tart coklat ganache yg mengiurkan
sedapppnya
walau blm penah makn tp mcam terasa kesedapanya tu

Gee® berkata...

Wow! mengancamnyaaa... nyum2x

EmbunRosaliza berkata...

Assalam rahel, tart coklat yg sangat menggiurkan, tgk pun dh sedap cantik pulak tu

Bbwana adienia berkata...

salam rahel..

comelnya tart coklat tu..apapun, tart memang sedap apalagi coklat..so, yummy..

Amie berkata...

Rahel oiii... kecur terus jadinya gue lihat buah yang bertenggek atasnya tu...

JaSSNaNi berkata...

owhhh.. macam nak jilat pc ni.. sedap tak terkata... terliur dengan buah yg dok terjuntai atas tu.. cik rahel yang baik hati.. bak mai 1 biji..

tun_telani berkata...

wahhhhh!!! sgt terliur tun nengok chocolate cheese tart rahel nih.. ada pulak ganache kat atas tu. mmg sure sedap bangat nih.

Ummi berkata...

Aduuuhhh Raheeel...menggodanya choc cheesetart mu ituuuu...gulp air liur akak tengok...dgn buah raspberry menawan lagik... ^___^

Wani berkata...

salam rahel.. lama betol tak menyinggah.. hihi.. makin hebat post2 dessert ..sedap nya ^^

Qasey Honey berkata...

ala rugi xspi sni awal..mewah betuiii tart coklat ni..

lynz berkata...

yummy... wahh mantap choc cheese tart rahel ni... nak try la.. blehkan sis rahel.. ma kasih jemput kita semua try resepi ni...