Selasa, 10 Julai 2012

Puding Biskut

Selamat sore...(cakap Indonesia ni)....udah minum sore apa belum?...cerrrr...sebenarnya kan..Rahel suka sangat makan puding,tapi tak suka jenis puding yang keras macam agar2 tu..jadi kali ni memang puding yang lembut ala2 manja gitew...memang sedap sangat..ditambah pulak dengan adanya biskut..lagi la mantap rasa dia..tapi kan..kali ni Rahel gantikan santan tu dengan fresh milk...dan memang serasi la biskut dengan fresh milk tu..kalau guna santan mungkin lebih terasa lemaknya kan...terpulang la nak guna santan atau fresh milk...yang penting..gue makan puding dulu ya...

Puding Biskut
Sumber:Resepi

Bahan:
8 keping biskut lemak (i guna biskut marie..tapi sedap wo)
4 sudu besar tepung kastard
3 cawan santan (i guna fresh milk..tapi sedap wo)
2 sudu besar susu pekat (i tak letak  pun dah manis)
1/2 cawan gula pasir
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila (i yang pandai2 tambah ni)

Cara:
1.Campurkan biskut bersama satu cawan santan,telur dan kisar hingga halus.
2.Masukkan biskut yang dikisar tadi bersama lebihan santan,tepung kastard,susu pekat
   & gula.Masak di atas api yang perlahan.Kacau hingga pekat dan tuang ke dalam acuan.
3.Sejukkan dalam peti ais.Hias dengan buah-buahan dalam tin.

28 ulasan:

Cik Honney berkata...

memang sedap...

Amie berkata...

Pilihan bijak! Santan ganti dengan fresh milk... memang menyihatkan!

ijA berkata...

kita copy resipi and paste kat blog kita, nanti nak masak senang, lagipun resipi dia senang je..TQ Rachel..


link blog : umealong.blogspot.com

ady berkata...

as-salam Rahel
wahhh dia pun buat puding..mmg npk sedap puding tu..

Bicara Kak Noor berkata...

sedapnya Rahel akak pun macam nak buat jugak sbb senang je,Rahel letak cream lagi kan,tapi kalau makan gitu pun sedap dah tu kan..

Qasey Honey berkata...

slm rindu Rahel...lamanye kita x btemukan...

sedapnye tgk puding dlm mangkuk tu...rasa mcm nk curik 1 aje..hehe...

inahar ali berkata...

salam rahel..amboi daapnyer puding tu! nk tumpang mamam semangkuk leh x?

Lina berkata...

sedap sungguh tengok.. kalau dpt makan lagi la terangkat.. :)

Lina berkata...

sedap sungguh tengok.. kalau dpt makan lagi la terangkat.. :)

Cendana Kasih berkata...

sedapnyer Rahel... pos ke KL semangkuk yer....hehe

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Wow! Rahel enak banget ni dongz.. hheehhe.. waduhh mesti di coba.. sebab beskot marie gue banyak lagi nih.. tq for the recipes yaa.. nanti gue kasi tau lho bila gue bikin.. kasi bunyi2 blogs lho hehe... waduhh ngomong indo gue hehehe

Nuridah berkata...

Wow sungguh menyelerakan nie...kak Nur masuk list dulu ya...thks for sharing...sesuai untuk menyejukkan tekak dlm bulan puasa nie.

Yana Shaiful berkata...

yummy..kita suka jgk puding mcm nii.. xkeras sgt hihii.. msk list dulu..harus cuba nanti..^^

anymz berkata...

bestnyaaaaa..boleh masuk list nih

akak ambik resepi biskut kelapa kat bawah ni jugak ya

Dede Thea berkata...

wooww nice blog,boleh di cuba nanti,salam kenal kenal and salam persahabtan,

Mas Sani berkata...

waduh.....tangkap leleh sudah. Terasa kt tekak lemak2 betap sedapnya biskut merie tu...wahhh harus cuba ni.

ibundo berkata...

wow resepi yang simpel dimpel dan yang pasti sedap. Bawak balik ye rahel..

Evelyn Gemina berkata...

Aduh kak rahel, kenapakah??? sudahlah tekak haus bertambah lagi bila melihat puding ini, hehe...

Yatie berkata...

waduhhhhh sedapnya tngk, mesti sedap dimakan sejuk....tq..

zila norazila berkata...

wahhh rahell sedapp sangat tue..buh ice cream atanya tuh waalla lg mabless kan:)

♥MAMASYAZA♥ berkata...

alahaiii sedap ni, nak try laaaaa

Mamasya berkata...

Akkpun suka puding yg lembut...ala2 manja digigit dan slurr laju je masuk mulut.....nanti nak cuba puding Rahel ni....

Rohah berkata...

aduhai si....nape tayang ni, teringin semacam jerr ni..

FnF Simple Life berkata...

nak sket... kita pun suka puding tp hubby n anak2 tak suka... terus jadi tak suka nak buat... nnt kena makan sorang2...huhuhu... santek sgt puding rahel ni siap ada fruits and cream tuuuu... geram nye laaa...

Nuwairani Ismail berkata...

senangnya resepi ni. kita bookmark dulu. nanti kita mau juga buat ni.

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Aduiii.. tergoda pasti k.ct buat untuk berbuka nanti, pasti anak2 dan suami suka kan..kannn hihi

Roses_Leo09 aka Hanim berkata...

salam rahel,

semalam hanim cuba buat puding ni tapi nape puding ni lembik? x macam puding pun. Nak kena letak serbuk agar sikit ke?

macamana struktur sebenar puding ni? harap rahel dapat membantu

tq
hanim

rahel berkata...

wsalam Hanim..
betul tu..pudding ni memang jenis yg tak keras...so kalau nak yg keras..sila tambahkan 1 paket (10g) serbuk agar2 ye..tq.