Jumaat, 28 Oktober 2011

Blended Banana Cake

Selamat petang semua,tengah buat apa tu? dah siap buat hidangan petang?


Tak tau nak cakap apa lagi..terdiam balun kek pisang..hohoho...dari dulu lagi hingga skarang tak jemu-jemu dengan kek pisang,sedap sangat,dan kali ni kek pisang yang simple tapi sedap yang ada di depan mata,so enak banget menu minum petangnya.Kali ni Rahel guna pisang berangan je..dan taburkan sikit permukaan kek dengan kacang walnut,memang sedap dan sesuai sangat..pada Rahel la..

Nak crita sikit bab kek pisang yang sedap ,mula-mula main beli je kat kedai,kalau pegi kedai kek pantang nampak kek pisang..terus beli je..ha..beli pun yang saiz cam dalam gambar ni..kira besar jugak..nak kena ramai2 makan baru cepat licin,tapi Rahel kadang saja beli buat stok untuk minum petang atau sarapan.

Masa mula2 Rahel berjinak-jinak buat kek..kek pisang la yang Rahel teringin sangat nak belajar.Ingat lagi time tu,my darling yang sebok belikan buku resepi sebab Rahel cakap nak belajar buat kek ini kek itu..dan akhirnya kek yang pertama berjaya dihidang atas meja ialah kek pisang,senangnya hati time tu bab skali buat terus menjadik.

Oklah kawan-kawan..panjang pulak cerita kali ni..hihihi...tapi resepi yang Rahel nak share kali ni adalah hasil rekaan Rahel sendiri,so kalau nak buat kek yang cepat dan sedap..resepi ni la yang Rahel akan guna...dan inilah hasilnya..simple..mudah..dan sedap hingga menjilat jari (jika ada sos coklat).

                                                                                                                                                              
Selamat mencuba dan selamat menjamu mata...

22 ulasan:

cik cek berkata...

Asssalamualaikum...tok...tok...mana tuan rumah ni...kak cek dtg ni...bwk cekodok keledek lagi...nak rasa kek banana Rahel lak...:D

rahel berkata...

Kak Cek
wsalam..tuan rumah tengah menikmati hidangan petang..pekena banana cake lagi ni..ambek la berapa potong..sodapnya nampak cekodok keledek tu..mesti lembut n rapuh kan?

nuwairani ismail berkata...

waduh......enak banget! banana + chocolate memang sedapppp!

EmbunRosaliza berkata...

Assalam rahel..suke2 kek pisang ada lagi ke tu, nak setegah potong hehe

CT Delima berkata...

Selamat malam Rahel

Kiranya ni menu makan malam untuk k.ct lah ya..hehehe. Rajinnya rahel buat kek eh. k.ct dok sembang2 dengan Hb ni sambil layan blog, anak2 layan DVD. apa kata hulurlah sekeping dua kek pisang tu. boleh juga dibuat kudapan malam hari :)

K.Nor berkata...

wahh menggodanya kek pisang dgn sos coklat.. :)

Wani berkata...

wah pandainya dah reka resipi sendiri ... boleh masuk masterchef malaysia ni next season hihihi...nampak gebushhh tu keknya ,,ni pun dah lama tak mengekek ... ....

HaSue berkata...

amboii kemain lagik ko rahel makan kek pisang dgn sos ceklat..sini ba sepotong!hihi

Yana Shaiful berkata...

feberet ku kek pisang..mkn plak dgn coklet.. aduss mkin tergoda ku melihat nyaa hihiii

rahel berkata...

Nuwairani
telan2 je liur tu..bab Rahel sorang yg bedal kek pisang..huhu..

rahel berkata...

EmbunRosaliza
wsalam..ada lagi ni..nak ambik..marilah..

rahel berkata...

Kak CT
wsalam...nak hulur gak kek pisang ni,tapi jauh pulak umah Kak CT..hihi.

rahel berkata...

K.Nor
kek pisang+sos coklat..memang menggoda banget..hehe.

rahel berkata...

Wani
hahaha..geli hati akak..nak masuk masterchef? ummmm jauh...takut...

rahel berkata...

Hasue
ni kek pisang+sos coklat je..kat dapur Hasue byk kek lapis..bak mai kek lapis tu..tukar ngan kek pisang..hehe.

rahel berkata...

Yana Shaiful
Memang ramai yg meminati kek pisang ni kan? sodap dicicah ngan sos coklat..yummy2.

Totie@Tomy berkata...

KEK PISANG MMG SEDAP..SETIAP KALI MENJELANG PERAYAAN SAYA MESTI SURUH MAK SAYA BUAT KEK PISANG..TP KEK AKAK NI SEDAP TAMBAH LAGI MAKAN DENGAN SOS COKLAT..YUMYY..

rahel berkata...

Totie @ Tomy
Yeah..betul tu..memang sesuai sangat dihidang time perayaan..sodap kan? hehe..mekasih Totie kerna singgah jengah dapur Rahel & mekasih jugak krn sudi tinggalkan jejak n follow..

Rahel akan segera ke dapur Totie gak untk follow..

Totie@Tomy berkata...

dapur saya jarang berasap..al maklumlah..saya ni jarang masak..tp suka tengok orang masak..tp bercita2 nak masuk master chef,..tp saya rasa rahel lagi layak..

Ida,Japan berkata...

wahhhh...senangnyer rahel..blend jer ke, bila2 boleh try he..he mkn ngan sos coklat lg tuhhh..mabelesss2

rahel berkata...

Totie @ Tomy
alahai..malunye..hmmm tak layak sungguh nak pijakkan kaki ke masterchef..cukup la jadi masterchef kat dapur sendiri..sedap dan tak sedap sendiri rasa dan sendiri komen..huhuhu..

rahel berkata...

Ida Japan
ehehe..sonang jer..klu bole skrg ni nak main blend je..sonang keje..pas ni Ida pun bole la cuba ek..pasti suka banget..keknya lembut n moist.