Selamat petang dan selamat bertemu kembali di sini.Petang ni rasa malas jak menghuni seluruh badan,tapi kalau soal mkn jangan ditanya...tetap semangat punya..dan inilah jadinya klu kemalasan melanda diri,apam yang dikukus sudah terbakar dalam oven...tapi tak hangit.
Hmm tercipta lagi satu resepi apam bakar disebabkan kerana terkena wabak ''M'' untuk mengukus apam...tapi hasilnya tetap lembut dan gebu walaupun disimpan dalam masa 3-4 hari.Kepada sesiapa yg tak de periuk utk kukus pun boleh guna cara ni.
Apam Bakar
Resepi:Rahel
Bahan:
350g tepung gandum
180g gula kastor
3 biji telur L
1/2 sudu besar serbuk penaik
1 sudu besar ovallet
170ml susu cair
1/2 st teh esen vanilla
sedikit pewarna (pilihan)
Cara:
1.Panaskan oven 160'C.Siapkan acuan muffin dan alas dg kertas cawan.
2.Pukul telur,susu cair,gula,ovallet,esen vanilla selama 10 minit,kemudian masukkan tepung dan teruskan memukul selama 1-2 minit.Ambil sedikit adunan dan beri pewarna.
3.Sudukan ke dlm acuan 3/4 penuh dan beri sedikit adunan berwarna.Bakar dlm oven selama 20 minit.