Isnin, 9 Mei 2011

Apam Bakar

Selamat  petang dan  selamat bertemu  kembali di sini.Petang ni rasa  malas jak menghuni  seluruh badan,tapi kalau  soal mkn  jangan  ditanya...tetap semangat punya..dan inilah jadinya klu kemalasan melanda diri,apam yang dikukus sudah terbakar dalam oven...tapi tak hangit.







Hmm tercipta lagi satu resepi apam bakar disebabkan kerana terkena wabak ''M'' untuk mengukus apam...tapi hasilnya tetap lembut dan gebu walaupun disimpan dalam masa 3-4 hari.Kepada sesiapa yg tak de  periuk utk kukus pun boleh guna cara ni.




Apam Bakar
Resepi:Rahel

Bahan:
350g tepung gandum
180g gula kastor
3 biji telur L
1/2 sudu besar serbuk penaik
1 sudu besar ovallet
170ml susu cair
1/2 st teh esen vanilla
sedikit pewarna (pilihan)

Cara:

1.Panaskan oven 160'C.Siapkan acuan muffin dan alas dg kertas cawan.

2.Pukul telur,susu cair,gula,ovallet,esen vanilla selama 10 minit,kemudian masukkan tepung dan teruskan memukul selama 1-2 minit.Ambil sedikit adunan dan beri pewarna.

3.Sudukan ke dlm acuan 3/4 penuh dan beri sedikit adunan berwarna.Bakar dlm oven selama 20 minit.


  

Selamat mencuba.

Ahad, 8 Mei 2011

Walnut Cupcake




Walnut Cupcake
Sumber:Internet


Bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum*
3/4 cawan walnut,dicincang halus
1 1/2 cawan gula perang
3 sudu besar serbuk koko*
1 st soda bikarbonat*
1 st baking powder*
1 st garam*
3 biji telur B
1 1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan susu segar
1 1/2 st esen vanilla

Cara:
1.Panaskan oven 170'c,alas acuan muffin dg kertas cawan.
2.Ayak bersama bahan bertanda*,kemudian campur dg gula perang,walnut cincang.
3.Dalam mangkuk lain,satukan telur,esen vanilla,susu segar,minyak.Kacau rata sebentar.
4.Tuangkan ke dlm adunan tepung.Gaul sebati.Sudukan ke dlm acuan 3/4 penuh.
5.Bakar selama 20-25 minit.

Sabtu, 7 Mei 2011

Apam Dot-dot

Selamat datang ke blog masakan Rahel,semoga semuanya sentiasa sihat & ceria selalu dan selamat menjamu mata yer..kalau berkenan dengan apam yang terdot2 silahkan ambik resepinya dan buatlah apam dot2 sebanyak yang anda mahu...silahkan2...hehehe.Tapi untuk kali ni memang tak dapat nak tunjuk step by step buat adunan apam dot2...sorry banget..



 

APAM DOT-DOT

Bahan:
250g tepung gandum*
200g gula pasir
250ml susu segar
3 biji telur
2 st ovallet
2 st baking powder*
1 st esen vanilla
sedikit pewarna (pilihan)


Cara:
1.Panaskan air dlm kukusan.Siapkan acuan.Ayak bersama bhn  bertanda*.

2.Pukul telur,gula,ovallet sehingga kembang selama 15 minit (guna pmkul elektrik).

3.Masukkan susu,tepung,baking powder,esen vanilla.Kacau sebati.

4.Ketepikan sedikit adunan utk dot-dotkan.Warnakan adunan.Kacau rata.

5.Sudukan adunan ke dalam acuan & dot2kan permukaan.

6.Kukus selama 15 minit dengan api sedang.

*sebelum mengukus apam dot2,air hendaklah didihkan terlebih dulu dlm periuk pengukus.

*balut tudung periuk dg tuala bersih agar apam tidak terkena wap.

*adunan utk dot2 dimasukkan ke dlm bag piping kemudian dot2kan kepermukaan adunan apam yg ada dlm acuan.


 

Selamat mencuba.