Ahad, 23 Februari 2014

Steamed Moist Chocolate Cake

Salam manis dan selamat sejahtera...


STEAMED MOIST CHOCOLATE CAKE
Zubaidah Bt Chepa

Bahan A:(loyang bulat 8 inci)
100g serbuk koko
250g gula pasir
1 tin susu cair (400g)
200g minyak masak
250g susu pekat manis

Bahan B:
150g tepung gandum     )
1 tsp soda bikarbonat   ) diayak
1 tsp serbuk penaik       )
4 biji telur B

Cara-cara:
1.Campurkan bahan A,kecuali serbuk koko dan kacau sebati.
2.Masak atas api seketika.
3.Di bekas yang berasingan pukul telur dan curahkan ke dalam adunan A.
4.Akhir sekali masukkan tepung dan serbuk koko yang telah diayak.
5.Guna mixer dengan slow speed dan kacau sehingga tepung tak bergentel.(sekejap sahaja)
6.Kukus dalam loyang yang sudah digris selama 60-80 minit.

Catatan:
Balut tudung periuk ketika mengukus kek
Cucuk kek dg lidi,jika lidi keluar bersih maknanya kek dah masak sepenuhnya.
Setelah kek masak biarkan selama 10-15 minit kemudian lorek tepi kek dg spatula &
tanggalkan dari loyang.Biar kek betul2 sejuk baru potong kepada 3 lapisan.

Cream Cheese
Sumber:Kak Nor 

250g cream cheese
500g fresh cream
60g gula icing
100g unsalted butter
2 titik lemon paste,jika suka

Cara-cara:
Pukul fresh cream hingga kental.Ketepikan.
Dalam bekas lain,pukul krim keju bersama semua bahan lain sehingga berkrim.
Satukan fresh cream bersama krim keju,gaul sebati,boleh juga pukul dengan mixer dengan
kelajuan perlahan.

Penyelesaian:
Ambil sekeping kek,letak atas papan kek.Letak krim,kemudian tompok satu keping kek lagi
kemudian letak krim,kemudian tompok satu keping kek lagi kemudian letak krim pada
seluruh permukaan kek.Simpan kek dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum curah ganache.

Ganache Coklat
Sumber 1:Chef Amer Hamsah
             2:Azlita aziz 

Bahan-bahan:
300g krim tenusu-whipping cream
30g sirap glukos
500g coklat gelap-hiris halus
20g butter

Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yang berisi coklat gelap.
Kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya.
Tambahkan butter.
Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Tuangkan atas kek yang telah disapu dengan krim tadi.
Tuang ketika adunan masih cair dan licin untk mendapatkan permukaan yang licin
dan cantik.


Demikianlah resepi kek coklat moist yang sememangnya membuat kita menjilat jari.Terima kasih tak terhingga kepada penyumbang resepi.Ijinkan Rahel perpanjang di sini untuk tatapan dan rujukan pembaca rahel blogspot..semoga bermamfaat.Kek ni Rahel buat khas untuk my darling sempena harijadi dia pada 19,Februari.Selamat Hari Jadi Sayang.



Rabu, 29 Januari 2014

Sambal Bilis & Tempe

Selamat bersiaran kembali,semoga ceria selalu.


Sambal Bilis & Tempe


Bahan-bahan:
85g ikan bilis halus~bilas dengan air~toskan~goreng
220g tempe~dipotong sesuai selera~goreng
1 tangkai cili merah~dihiris halus
1 sudu makan cili api~dicincang
5 ulas bawang merah~dihiris halus
1/2 sudu kecil pes asam jawa
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan saus manis ABC
secubit garam

Cara membuat:
1.Panaskan sedikit minyak,tumis bawang merah hingga kekuningan.
2.Perlahankan api.Tambahkan,cili api dan cili merah,tumis hingga layu.
3.Masukkan tempe goreng,pes asam jawa,sos cili & saus manis ABC.Kacau rata.
4.Tambahkan secubit garam dan ikan bilis goreng.Kacau rata.Tutup api.Angkat sambal
   bilis & tempe.


Selamat menjamu selera.

Isnin, 27 Januari 2014

Bebola Cheese

Salam sejahtera dan selamat menikmati indahnya suasana malam...semoga mimpi yang indah...



Yang sebenarnya dari semalam Rahel pusing2 di google mencari resepi bebola cheese,tapi macam tak berapa kena di hati.Ada juga beberapa teman di facebook yg pernah share resepi,tapi Rahel terlupa pulak siapakah orang tersebut..huhu..penatnya mencari di facebook.Jadi hari ni Rahel buat Bebola Cheese ikut selera Rahel...hehehe..menjadi juga walaupun tak sesedap Bebola Cheese yang dijual di KFC tu,yang penting sudah bentuknya bulat dan intinya cheese maka diberilah ia nama Bebola Cheese...boleh gitu kan? 


BEBOLA CHEESE
Sumber:Rahel Blogspot

Bahan-bahan:
200g serbuk roti
2 biji telur gred A~dipukul sedikit
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Cheddar cheese secukupnya~disagat atau dipotong kecil

Untuk Doh:
Kentang (dibuang kulit kemudian timbang 490gram)~potong~rebus empuk
210g tepung gandum + 1/2 tsp serbuk penaik ~ayak
1/2 tsp serbuk lada putih
1 1/2 tsp serbuk pati ayam 
1 tsp garam
1 biji telur gred A

Cara membuat:
1.Kentang yang sudah direbus panas2 dilenyek sampai halus bersama garam,lada putih,pati ayam.

2.Tambahkan 1 biji telur,kacau rata.

3.Tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli hingga boleh dibentuk.

4.Sapu sedikit minyak pada tangan,ambil sedikit doh,bulatkan,leperkan,beri sedikit cheddar cheese.Bulatkan kembali doh.

5.Setelah semua doh dibentuk,celupkan bebola ke dalam telur yg dipukul tadi.Kemudian golekkan ke dalam serbuk roti.Kepal2 bebola agar serbuk roti melekat dengan elok.Celup kembali bebola ke dalam telur,kemudian golekkan lagi ke dalam serbuk roti.Buat sampai habis.

6.Panaskan minyak.Goreng bebola dengan api perlahan sambil dikacau agar ia masak sekata.(bebola cheese akan merekah jika ia digoreng terlalu lama).


Enjoi.